logo_lena_gavelin

Kontakta mig:
lena@run4heart.se
Mobil: 070-6678783

Veckans pass

Tipsar här varje vecka om inspirerande och utvecklande träningspass för Trailrunning Sweden. 

På gång:

Vill du få hjälp med ditt träningsupplägg. Få feedback på den träning du genomfört. Hjälp att nå ditt mål.
Läs mer här
 

Bemer partner:

Ta del av run4heart nyhetsbrev

lite tankar från mig:

2014

Jul med systrarna Gavelin Jul med systrarna Gavelin

Firat jul med familj och vänner, dagarna går fort, fem dagar hos mor och far och så många man vill träffa och samtidigt hinna ta det lugnt, mysa och något träningspass ska ju också klämmas in, för fridens skull..

Det viktigaste under julen är dock att få träffa familjen, systrarna och deras familjer, så har det också varit. Jag hann med några löppass mellan middagarna och julmys, annars har tiden mest gått till att träffa familj, släkt och vänner, precis som det ska va` Numera helt ok att jogga/springa en tur 30-60 min. istället för att vara ute i timmar.... Skidorna hade jag lämnat hemma, så nu börjar det suga i skidtarmen. Ikväll åker vi till Vålådalen och blir kvar en vecka, hoppas nu på lite mer skidor...

Läs hela inlägget »
Häng med till Spanien i april 2015! Häng med till Spanien i april 2015!

Nu är det bara dagar kvar av 2014, och vi ser fram emot nya utmaningar och löpupplevelser 2015. Anmäl dig till 2015-års löpupplevelse med run4heart till spanska pyreneérna innan torsdag, så har du 500 kr rabatt! Dessutom har du ett bra mål att se fram emot under de mörka dagarna i januari, att få springa in våren i de spanska bergen, med blommande mandelträd, olivlundar och vingårdar.
Läs mer
Vi ses igen 2015!

Läs hela inlägget »
Foto: Mårten Eneberg Foto: Mårten Eneberg

Härlig 4.e advent i skidspåret. Snö, snö, snö, underbart 3 timmar skidor i vinterlandskap! Snön är en bristvara på många ställen, men i Landön kan man hitta mer av den varan, lägg därtill entusiaster(Rupert Simonsson) som ger sig ut och spårar på de mest snörikaste områdena och vi får 36 härliga km ute i vinterlandskapet. Det gick något tungt idag, att spåren yrt igen på många ställen gjorde inte turen lättare, men glad att få ett härligt långt pass med skidor, det kan ju tyvärr bli en bristvara resten av julveckan. Bästa adventsfikat väntade dessutom i målet, lussekatten, pepparkakor och kaffet kan inte smaka bättre än direkt efter skidturen. Testa!!
I hopp om en vit jul önskar jag er alla en härlig vecka! Njut av ledighet och kanske ett och annat träningspass, allt blir så mycket härligare med lite frisk luft, så passa på att ta en promenad, löp- eller skidtur tillsammans i julveckan.
 

Läs hela inlägget »
På G i skidspåret På G i skidspåret

Det går upp och ner ibland. Just nu är det både vädret och min träningsform som svajar både hit och dit. I lördags åkte jag och Micke till Landön(5 mil från Ås) för att hitta snön och riktig skidåkning. Fick en fantastisk tur, 34 km på riktig snö! Dock satte temperaturen ned glädjen en smula, då jag inte var riktigt klädd för -15... Kan säga att det var riktigt skönt med en bastu när jag senare under dagen nådde Vålådalen. Just i Vålådalen åkte jag en sista skidtur idag, innan hemfärd, nu hade det varit plusgrader som vänt till minus = hårda spår = bakhalt med mina skidor, inte vallade för underlaget. Fick då ta till stakning som med min löpbakgrund absolut inte är min starka sida, insåg snart att det är väldigt mycket mentalt, trodde aldrig att jag skulle orka staka ett varv på 2 km banan, med en hel del backar, men det gjorde jag stakade sedan ytterligare 6 varv... :-). Så upp och ner med vädret och upp och ner med formen, för ett par veckor sedan kände jag mig helt kass och ur form, idag fick jag känna mig hyfsat stark, och med tre pass på ca 3 mil under tre dagar känner jag att skidformen kanske är på väg, synd att det kommer att gå ner igen då snön lyser med sin frånvaro här hemma.
Ha en fortsatt bra vecka!

Läs hela inlägget »
Idag 1.a december, en månad kvar av rabatten till en löpupplevelse med lite extra.. Idag 1.a december, en månad kvar av rabatten till en löpupplevelse med lite extra..

Du har fortfarande möjlighet att anmäla dig till vårens löpupplevelse, fram till årets slut har du dessutom rabatt på resan. Ge dig själv eller/och en vän en julklapp att se fram emot under den mörka årstiden, ett löparläger med lite extra... Trail camp Alquezar

 

Läs hela inlägget »
1.a december i Vålådalen, vardagslyx en måndag.

I helgen har jag och Micke varit i Vålådalen, var länge sedan sist och njöt verkligen av att vara där igen. 1.a advent i Vålådalen har blivit en tradition, härligt att pyssla lite inne i "stugan", fixa lite advent och mysa framför brasan... Ännu bättre när jag kan få göra skidpremiär också!! Stannade kvar och passade på att ta ett "sista" skidpass idag måndag innan möte i Järpen, det kan man kalla vardagslyx!

Nu hoppas jag dock på lite mer snö till nästa gång... att åka varv på varv på 2-3 km bana, det funkar en helg och första skidpassen, men kan erkänna att det blir lite tradigt efter några varv. Idag lyckades jag dock skrapa ihop 30 km, på denna slinga, bra gjort! 

Kan erkänna att det inte "bara" blev skidor under helgen, insåg efter första passet att en hel helg runt 2 km slinga, inte skulle funka, då det finns så mycket mer... blev därför även ett löppass, med pannlampa. Fördelen med lite snö var att fjällstigarna var riktigt bra att springa på, det var helt fantastiskt härligt. Bara jag, lampan, stigen och skogen, då känner jag mig fri och närvarande, en kvist som knakar i skogen, i övrigt hör jag bara mina egna steg och andning, frost i träden, en måne som försöker titta fram genom träden bara lampans sken i mörkret.  

En första advent, med skidor, löpning och julmys :-)
Läs hela inlägget »

Även om jag nu ser fram emot att snaaart! få ta på mig skidpjäxorna, kan jag inte låta bli att längta till nästa löparsäsong, då ett par nya Salomon Fellraiser landat hemma i Ås. Det var den trailsko jag använt mest av i sommar, det blev några mil... Jag gillar känslan och greppet jag kan få i den när jag springer, i framförallt fjällterräng. Tur att den också funkar och ger extra grepp när jag tar mig ut på lite hala vägar nu när snön kommit till Ås. 

Läs hela inlägget »

Igår träffade jag Lovisa och Tobias, som ska träna med P4 gänget!
Lyssna här

Läs hela inlägget »
Härlig löpning i höstfjällen, klar luft vackra färger då solen ligger lågt över fjällen. Men nu längtar jag efter snö, minusgrader och skidor. Njut av  att vi har årstider! Härlig löpning i höstfjällen, klar luft vackra färger då solen ligger lågt över fjällen. Men nu längtar jag efter snö, minusgrader och skidor. Njut av att vi har årstider!

Det bästa med att bo i Sverige och i närheten av svenska fjällen, är årstiderna. Varje årstid har sin charm, jag kan längta efter varje årstid på sitt sätt. Att knyta på sig löpskorna och springa på bar mark på våren, att nyttja de långa ljusa kvällarna på somrarna, att springa på fjället i klar höstluft och alla vackra färger, men nu längtar jag efter riktig vinter = snö och skidor! Jag gillar verkligen hösten som bland annat bjuder på den bästa fjällöpningen, klar luft och härligt mys, men nu har vi haft höst en lång tid. I helgen är det 1.a advent, då vill jag ha snö, jag behöver få lite ljus i höstmörkret, längtar efter skidpremiär på riktig snö. Snö i skogen, snö i träden och en vit advent. Jag slipper gärna snöslask och regn, nej ge mig "riktig" vinter på en gång. Fördelen med våra årstider är att det blir naturlig övergång i olika träningsperioder, nu börjar kroppen vara lite sliten av en lång höst, då är det läge att få träna alternativt på skidor, även om vinterlöpning också har sin charm, knarr under skorna, rimfrost i ansiktet, kall näsa och varmt hjärta. Nu får det bli vinter! Ha en bra vecka!

Läs hela inlägget »
P4 gänget har bl.a. fått i hemläxa att träna knästabilitet med enbensböj framför spegeln hemma. Att rita gubbar på knäna kan vara ett sätt att kontrollera att knät går rakt, och inte vinklar inåt :-) P4 gänget har bl.a. fått i hemläxa att träna knästabilitet med enbensböj framför spegeln hemma. Att rita gubbar på knäna kan vara ett sätt att kontrollera att knät går rakt, och inte vinklar inåt :-)

Helt otroligt vad veckor kan gå fort, föregående vecka sa verkligen bara svisch... Det rullar på som vanligt och förra veckan innehöll extra mycket aktiviteter då jag förutom avslut med kommunens löpgrupper(Tack för i år!), hade löpträning och sändning med P4 tränar under måndagen. Den sedvanliga löpgruppen med landstinget på onsdagskväll och två privatlektioner med löpträning, så inte konstigt att veckan flög iväg. 
Den viktiga styrketräningen!
Något jag lagt märke till när jag möter så många som vill förbättra sin löpteknik, bli snabbare och/eller springa längre är att väldigt många tappar en del i den viktiga styrketräningen, detta märks bl.a. på att många har problem med knästabiliteten, så veckans tips får bli träna knästabilitet! Börja med vanliga benböj, gärna framför en spegel, kontrollera att knäna går rakt över foten och inte faller in, fortsätt med enbensböj på samma sätt, gå så långt ner att du känner att du har kontroll över knät. Gör 10 repetioner på varje ben, börja så och utveckla senare till 2-3 set. Detta går utmärkt att göra framför en spegel hemma. Lycka till!
 

Läs hela inlägget »

Det känns så himla roligt att få erbjuda ett nytt träningsläger i Alquézar 2015. Jag älskar de bergen, löpningen, naturen, atmosfären, byn... det är en fantastiskt mysig by med mycket charm. Vi kommer att åka i en mindre grupp, dels för att jag vill hinna med att lära känna alla, att vi får en bra gruppgemenskap och att alla ska få ut sitt bästa av veckan. Lägret är en helhet av upplevelser, spansk mat, vingårdar, olivlundar och att lära känna andra löpentusiaster från andra delar av Sverige men även de spanska lokala bergslöparna. 
Extra roligt att anmälningarna redan börjat trilla in och hälften av platserna är nu bokade, så skynda dig för att få vårens löpupplevelse!
Anmäl dig vi mail till mig lena@run4heart.se mer information

Lite bildinspiration:

loading...
Läs hela inlägget »
Ingefära, färsk eller färskpressad i juiceform, kanon mot förkylning. Ingefära, färsk eller färskpressad i juiceform, kanon mot förkylning.

Har sedan slutet av förra veckan dragits med rejäl förkylning, länge sedan jag verkligen "gav upp" och gick hem från jobbet ett par timmar tidigare, gick då raka vägen och köpte färsk ingefära åkte sedan hem och bäddade ner mig. Jag kan säga att det inte händer speciellt ofta att jag går och lägger mig innan kvällning... Fortfarande rejält förkyld, men 14 timmars sömn och färsk ingefära gjorde ändå att jag var piggare dagen efter och har gjort att jag orkat vara uppe om dagarna och ta itu med en del jobb. Nu väntar ytterligare några dagar med prio på sömn och tuggande på ingefära, mycket vitaminer och dryck, så hoppas jag det går över lika snabbt som det kom...
Ta hand om er och glöm inte den viktiga sömnen! Bra sömn ger bättre förutsättningar att hålla sig frisk och är en av de bästa botemedel om du blir sjuk.

Läs hela inlägget »

För en knapp vecka sedan, i torsdags kväll, förra veckan, såg det ut så här på vår tomt i Ås. Under helgen har jag varit i Paris och mött våren?, eller hur var det...  när jag vaknade i Ås på tisdagmorgon visade i alla fall termometern + 13 grader och löpare var ute och sprang i t-shirt och shorts, nog för att det är härligt att slippa snöslasket och eftersom jag har flera löpgrupper igång under några veckor framöver, så är det skönt med is- och slaskfria löpturer, men suget efter skidåkning börjar kurra i magen och visst vore det härligt med snö och skidor snart!?

Åkte från ett Ås i vinter. Ett Paris i höstskrud och kom tillbaka till vårvärme i Sverige.
Jag lyckades få till ett par löprundor i Paris, men inser snabbt hur lyckligt lottad jag är som kan springa i skog och natur, när en 8 km runda tar en timme med trafik, korsningar, rödlysen och folk överallt, så njuter jag när jag kommer hem på en löptur längs en tyst skogsstig. Men att se en stad i löpskor kan vara ett bra alternativ för att hinna se så mycket som möjligt på lite kortare tid. Så åker du till en storstad, ta på dig löpskorna tidigt på morgonen och upptäck staden på ett effektivt och roligt sätt.

Läs hela inlägget »
Är du med, våren 2015, boka in 25 april-2 maj! Är du med, våren 2015, boka in 25 april-2 maj!

Nu är det klart! Vi åker till Alquezar igen våren 2015. Känns fantastiskr roligt då jag verkligen älskar den platsen, bergen, naturen och löpningen. Nu hoppas jag att du vill följa med mig och uppleva allt detta!
Detta är lite vad som ingår i resan:
I resan ingår:

  • Gruppträning med traillöpning 
  • run4heart buff(värde 150 kr)
  • Flyg Arlanda-Barcelona t/r.
  • Privat transfer från Barcelonas flygplats till hotellet t/r, samt alla transporter på plats.
  • Del i dubbelrum, 8 nätter på Hotel Villa de Alquezár 
  • Helpension; frukost, lunch, middag och mellanmål.
  • Picknick-lunch.
  • Besök på vingård med vinprovning. 

Mer information kommer, men vill du vara säker på din plats, maila mig på lena@run4heart.se. Just nu har vi 14 platser! 
Se 2014 -års program och inbjudan

Preliminärboka din plats redan nu, om du vill vara säker på att komma med!
Läs hela inlägget »
Utfallssteg, för löpstyrka. Tar bra på sätesmusklerna Utfallssteg, för löpstyrka. Tar bra på sätesmusklerna

Tänk vad tiden går fort, igår var det dags igen för "P4 tränar", två veckor sedan sist... Dessutom fick vi känna på att vintern är på väg, därav en lyssnarfråga: Vad ska man springa i för skor på vintern? Jag svarar när det är is och halt rekommenderar jag broddar eller dubbade skor, vid "riktigt" vinterväglag med packad snö och kanske t.o.m sandade gångvägar funkar det bra med vanliga skor.
Så åter till radiogänget, igår körde vi lite löpstyrka varvat med fartlek. Så här såg passet ut:
- Jogg några minuter
- löpskolning för att stärka löpmuskulaturen och förbättra spänst, vi körde höga knän, hälkick och en kombination av de två övningarna. när vi gjort det var vi riktigt varm och kunde köra
- fartlek, där vi delade in oss och sprang åt varsitt håll på en grusväg, joggade bort och när jag visslade i pipan så skulle de vända och springa snabbt tills de möttes sedan fick de fortsätta jogga och när jag visslade vända och springa fort, så även om Leif och Ricky är på olika nivå i sin träning kunde de köra övningen gemensamt.
- Sedan joggade vi tillbaka till radion.
- och körde styrka i form av utfallssteg, enbenshopp och eftersom jag såg att det var lite si och så med knästabiliteten fick de även öva extra med att göra enbensböj och koncentrera sig på att böja knät rakt ovanför foten.
Så hemläxan blev: mer styrka och öva knästabilitet framför spegeln hemma, viktigt eftersom vi inte vill ha några knäskador :-)

Anneli koncentrerar sig i enbensbenböj för att förbättra knästabilteten och styrkan.
Läs hela inlägget »

Igår kl. 17 när andra går hem från jobbet hade jag stor del av arbetsdagen kvar, men jag klagar inte. Löpgruppen ger alltid energi, alla kämpar till sista intervallen och även den som sa sig att inte klara av att springa intervaller hänger med hela passet, för alla kan, bara man gör det på sin nivå och utifrån egna förutsättningar. Snabb dusch och sedan iväg på tjejkväll för att inspirera nya aspiranter att hitta just deras utmaning, jag hoppas jag sådde det där lilla fröet av tanke att göra något man vill och drömmer om att genomföra. 
Inspiration, utmaningar, energi - en vanlig onsdag...

Onsdagar = löpkurs, igår sprangs det stegintervaller på bana.
Därefter, föreläsning på tjejkväll
Dök upp några frågor, bl.a. hur gör man för att tycka att det är roligt att springa, vad äter man under ett ultralopp...
Läs hela inlägget »
Lite "egentid" i höstfjäll, fantastiskt! Lite "egentid" i höstfjäll, fantastiskt!

I lördags var jag i Storhogna och träffade massor av fantastiska tjejer som var med på mitt löpteknikpass. På eftermiddagen var det fullsatt på föreläsningen som hade temat att utmana sina gränser och att våga gå utanför sin trygghetszon.
Att inspirera andra att våga göra något de vill och kanske tvivlar på att klara men innerst inne skapar en tro på, något nytt, något utmanande. Att få någon att ta det steget det ger mig själv enorm energi - att se andra våga ta utmaningen. Jag hade aldrig stått överst på pallen, genomfört min första mara, mitt första ultralopp eller sprungit ultravasan tidigare i somras om jag inte vågat utmana mig själv på det oupptäckta, göra något jag aldrig gjort förut men har en stark tro och/eller vilja att klara.

En härlig fjällhelg med andra ord med massor av inspiration från deltagre på Tjejhelgen och från fjället. Jag hann med att få till ett par "egna" timmar på fjället, på lördagen med solnedgång och magisk dimma söndagen med mer tät dimma, regn och blåst, blöta stigar och härliga höstfärger jag hann alltså med allt som höstdagar i fjällen kan bjuda på.
Ha en fortsatt bra vecka och våga utmana dig själv annars når du aldrig ett steg längre :-)
 

Att få springa i solnedgång i oktober är en härlig upplevelse. Ger massor av energi och längtan efter mer och fler utmaningar :-)
Läs hela inlägget »
Nöter löpteknik, P4 tränar. Nöter löpteknik, P4 tränar.

Igår vad det dags igen för "P4 tränar". En programserie i radio Jämtland med mig som coach och fyra härliga adepter från radion. Igår(måndag) fick vi även sällskap av Bengt som skänkt 1500 kr till världens barn för att få vara med att träna med oss, kul!!
Igår slipade vi på löptekniken. Vi fokuserade på all energi framåt i färdriktningen. Vi förbättrade löptekniken genom att tänka på,
1) Armföringen, armpendlingar med vinkelrät armbåge och riktning framåt i färdriktningen
2) Hållningen,  se stolta ut när vi springer
3) Höften, undvika att sjunka ihop i löpsteget.
4 ) Frånskjut, att få ett bra tryck från framfoten driva framåt och fotnedsättning under kroppen
5) och att till sist hitta en avslappnad löpning. Hitta sitt eget "perfekta löpsteg".
Lyssna här

P4 tränar, tummen upp för dagens träning! Annelie, Ricky, bengt, Emelie och Leif.
Läs hela inlägget »
Speciell känsla att springa med mask och utrustning från knopp till tå... Speciell känsla att springa med mask och utrustning från knopp till tå...

Så här såg det ut när jag igår(onsdag), testades på en tuff trailbana på Frösöberget. Jag trodde att det skulle kännas lättare att springa de dryga 7,5 km, men kan lova att det var tunga km i snöyran. Startade med Ladängsbacken, en inte alltför brant slalombacke som avverkades längs downhillbanan för cykel, en snirkelväg uppför slalombacken. jag hade testat banan innan och visste att första backen kan man springa hela vägen, tog dock i lite för hårt...vilket resulterade i en envis mjölksyra som sedan aldrig släppte, att det sedan väntade en ännu tuffare slalombacke, rätt uppför Frösöns Gustavsbergsbacke och att allt detta sedan skulle göras i två varv gjorde att jag fick slita rätt hårt därute i skogen. utrustad med sensorer på armar, händer, ben och fötter(totalt 12 st) + en mask och utrustning för att mäta VO2 max, gjorde kanske resan än tuffare. Jag har ärligt, svårt för att springa med mask, känner en slags panik när jag tycker att jag inte får utrymme att andas ordentligt, en instängd lite obehaglig känsla som lätt resulterar i lite panikkänsla, därför har jag aldrig riktigt gillat dessa maxtester. Dock väldigt spännande att få ingå som försöksperson i världens första stora trailtest av löpare. En ära att delta och riktigt intressant forskningsstudie, som jag säkert får anledning att återkomma till. 

På en av de lättare partierna under gårdagens test.
Läs hela inlägget »
Lyckas få till ett leende, trots att jag var helt slutkörd efter att sprungit med mjölksyra närmare 7 km... Lyckas få till ett leende, trots att jag var helt slutkörd efter att sprungit med mjölksyra närmare 7 km...

I veckan har jag agerat försöksperson för en studie kring traillöpning som Vintersportcentrum i Östersund bedriver, en ära att få vara med, om än det har varit jobbiga pass... I måndags började jag med att springa på löpband, ett VO2 max test genomfördes. Igår(onsdag) var det dags att svettas uppför två slalombackar x 2 med annan traillöpning däremellan. På bilden syns inte all utrustning, men jag kan informera att undermina kläder döljer sig sändare på överarmar, underarmar, händer, lår, smalben och fötter, till det bar jag en mask med medföljande dataregistering som jag har på bilden. Jobbigt minst sagt och svettigt, då första snön föll igår i Östersund, klädde jag mig förstås alldeles för mycket för att springa fullt utrustad ca 7,5 km tuff trail. Spännade forskning, och ska bli riktigt intressant att följa... Återkommer med mer reflektioner från gårdagen :-)

Läs hela inlägget »
Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio

Igår var jag på P4 Jämtland och startade en ny programserie, "P4 tränar", med det här härliga gänget. Missade du programmet kan du lyssna här
Ett härligt gäng med olika åldrar, bakgrund, ambitioner och mål. En riktigt rolig utmaning.
Här är deltagarna:
Emelie Andersson - siktar på att köra Tjejvasan, har i dagsläget problem med ett knä.
Annelie Lanner - målet är att må bra, ha roligt och fortsätta träna tre gånger per vecka.
Ricky Karström - sprang i fjol Stockholm maraton och siktar nu på att göra om det med en bättre upplevelse och bättre tid, 4.15 är målet.
Leif Landin - rör sig idag inte mer än promenader med hunden, vill komma igång och träna regelbundet.
Om två veckor träffar jag gänget igen, detta är deras "hemläxor" till nästa gång:
Emelie - jag fick veta att hon inte har någon "riktig diagnos"på sitt knä och därför svårt att veta vad som krävs, hennes första läxa blir därför att ta kontakt med en sjukgymnast som kan hjälpa att diagnosera och ge några rehabövningar som hon kan jobba med. Ett mål på längre sikt ska vara att hon ska kunna springa igen.
Annelie - För att hon även fortsättningsvis ska tycka att träningen är rolig, så ska hon variera träningen, till nästa gång har hon fått i "läxa" att lägga in lite fartlek i något av löppassen där hon ökar farten t.ex. mellan x antal lyktstolpar, eller några andra riktmärken i omgivningen och sedan springer/joggar riktigt lugnt däremellan.  
Ricky - För honom är "långpasset" en av de viktigaste passen, som maratonlöpare, för att vänja kroppen att vara ute under en längre tid. Detta pass ska vara i lugnt tempo, för att inte slita för mycket. Strunta i km tider och sträcka, bestäm istället en tid som du ska vara ute och spring gärna på lite mjukare underlag nu medan möjlighet finns, Ricky ska köra ett sådant pass på ca 2 timmar tills nästa gång vi ses. Jag fick ju även höra att han har sprungit ca 2 mil på sina tidigare långpass på drygt två timmar. därför tyckte jag att det kändes realistiskt att han ska springa en mil på 60 min, han ska välja ett relativt lättsprunget underlag och flack sträcka, genomföra ett sådant pass t.ex veckan innan vi ska ses. Däremellan har han förstås några kortare löppass.
Leif - första hemläxan är att skaffa träningskläder som han känner sig bekväm i, ett par bra löparskor som han kan använda både för löpning och promenad. Andra hemläxan är att försiktigt börja lägga in partier av lätt jogg i sina promenader 2-3 min, med 5 min promenad mellan varje upprepning, gör det 3 ggr/vecka. T.ex 30 min promenad, gå 10 min, jogg 2 min, gå 5 min, jogg 3 min gå 5 min, jogg 2 min avsluta med promenad.

P4 tränar gänget med Emelie, Annelie, Ricky och Leif. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio

Måndag den 6.e oktober träffar jag det här gänget igen, ska bli spännade att höra hur de har klarat sin första hemläxa :-)
Vill du träna med Leif, Emelie, Ricky och Annelie?
Måndagen den 6 oktober kan du få träna med P4 Jämtlandsgänget under ledning av mig.
Den som betalar mest till Världens barn får komma till P4 Jämtlands sändning om 2 veckor, den 6 oktober, få träningstips och delta i passet som är löpteknik.

Så vill du komma till radion och få ett träningspass med löpteknik måndagen den 6 oktober så ska du inte tveka.. Maila till P4jamtland@sverigesradio.se och ge ditt bud...

 // Lena

Läs hela inlägget »
Full fart med mycket löpning på olika sätt idag. Full fart med mycket löpning på olika sätt idag.

full fart från början. Jag laddar för en kanonstart på veckan, morgonens regn har bytts ut till solsken och nu kan dagen börja.

Snart åker jag till Mittuniversitetet, Vintersportcentrum. Jag har fått äran att som försöksperson göra spännande tester på löpband som sedan ska utvecklas till forskning och jämförelse mellan banlöpare och traillöpare, vad jag är i sammanhanget kan väl vara osagt...  
Direkt från det ska jag landa på Rådhuset för dagens första löpgrupp, fartlek har jag satt på programmet.

Vid 15-tiden finns jag på radion, där ska jag handleda fyra personer som jobbar på radion, i deras träning och hjälpa dem att nå sina målsättningar, alla på olika nivåer, med olika mål. Det blir spännande! Lyssna kl. 15.30!! 

Jag avslutar dagen med två kvällsgrupper som ska löpträna på olika nivåer. Vid 20-tiden är vi klara.

Jag kommer troligtvis landa skönt hemma senare ikväll, fylld av en massa inspiration och nya erfarenheter! Ha en bra dag!

Läs hela inlägget »
Här tränades löpteknik igår, i samma strålande sol... Här tränades löpteknik igår, i samma strålande sol...

Igår drog jag igång löpkurser med tre grupper från östersunds kommun. I fantastiskt höstväder med sommarvärme fick jag möjlighet att prata och öva löpteknik med nära 50 löpare på alla nivåer i tre olika grupper. Härligt är bara förnamnet.

Vad pratade jag om då? Jo, för det första att vi ska fokusera på att ta all energi framåt i färdriktningen.
Vi plockade fram olika redskap som ska hjälpa till att förbättra löptekniken.
Fokus under kvällen hade vi på:
 - Armar och armpendling
 - Hållning
 - Höft, undvika att bli sittande
 - Frånskjut i steget
 - Avslappnad löpning, att hitta sitt eget flyt :-).

Vi höll i örsnibbar, sträckte ut armbågarna för att träna hållning, vi knep femkronor mellan skinkorna och vi övade löpteknik i intervallform...  Det övades och övades och jag blev så inspirerad och lycklig över att se alla löpare vid Storsjö soliga strand, att jag helt glömde att föreviga med ett foto, istället kommer därför ett kort på samma plats men för tre månader sedan. På onsdag kör vi igen, med ny grupp :-)

Läs hela inlägget »
Fettjeåfallet Fettjeåfallet

Härligt löpargäng, igen!

Vi har haft fantastiska dagar på löparläger i Storhogna. Strålande sol, sommarvärme i september, vackra fjäll, fantastiska vattenfall, möra ben och ett underbart gäng!

Det är så fantastiskt roligt att se nya tjejer och killar upptäcka känslan att springa i fjällen. Vi springer, går ibland, stannar och dricker i bäcken, tittar på små och stora vattenfall, fotar, skrattar och springer lite till. En del tar personrekord på sträcka andra tar personrekord i fjällöpning, för några är det första testet på fjällöpning, andra är rutinerade och har sprungit både fjällmaraton och ultralopp m.m., en härlig blandning som alla kan träna tillsammans. Ger energi och motivation att fortsätta jobba med att få ännu fler att utmana sig själv på olika sätt :-).

Läs hela inlägget »
Häng med i helgen, löparläger i fjällmiljö. Häng med i helgen, löparläger i fjällmiljö.

..att anmäla sig till helgens läger i Storhogna. Först en fantastisk tävlingshelg i Ramundberget två dagar tävling med massor av vinnare av olika slag, då är det härligt att vara tävlingsarrangör!

Nu till helgen blir det lägerpremiär i Storhogna, du kan fortfarande anmäla dig! Ange rabattkoden "lenagavelin" och du får 10% rabatt, bra va! Löparläger i Storhogna 
Vi varvar härlig fjällöpning med backpass, löpteknik, långpass m.m. med spa föreläsningar och fantastisk mat i Storhogna. Häng med på en kanonhelg!

Läs hela inlägget »
Tävlingsarrangör, här som speaker. Tävlingsarrangör, här som speaker.

Lite trött efter helgen, men fantastiskt att jag får/kan jobba med detta och få så mycket energi av alla tävlande och funktionärer. En kanonhelg helt enkelt! Ramundberget Challenge

Läs hela inlägget »
Delar av ett gediget prisbord från Lundhags, Woolpower, Asics m.fl. Delar av ett gediget prisbord från Lundhags, Woolpower, Asics m.fl.

På plats i Ramundberget denna helg. Solen skiner, klar höstluft och det känns som det blir en fantastisk hösthelg och bra löparväder. Denna gång inte för att tävla själv, utan för att ge andra möjligheten att få en löpupplevese med nummerlappen. Vi har lockat löpare från Lund i söder till Umeå i norr, med bra spridning från olika delar av landet.
Att vara tävlingsarrangör betyder att vara lite allt i allo, idag förberedelser med snitsla banor, fixa startlistor, packa påsar, ordna prisbordet... Imorgon blir jag i sekreteriat, speaker, prisutdelare m.m. Hoppas vi ses i Ramis i helgen! 

Läs hela inlägget »
05.00, starten har gått 90 km till Mora. 05.00, starten har gått 90 km till Mora.

Jag är oerhört nöjd, stolt och glad att jag tog mig, 90 km, mellan Sälen och Mora i lördags, att även få hamna på en överraskande pallplats är häftigt. Men vi börjar från början:

Klockan 02.15 ringde väckarklockorna hemma hos familjen Buud(där jag fick äran att bo över helgen). Jag lyckades få i mig en liten gröttallrik, ett försök till att lura kroppen att nu är det morgon, snart dags att springa.

En mäktig känsla att stå vid startlinjen, känna alla förväntningar i luften, hela startfältet som klappar händerna och speakern som räknar ner till mäktig musik. Starten gick bra och jag tyckte att jag rätt snabbt hittade mitt tempo, även om det gick lite snabbare än tänkt så kände jag att jag hade ett bekvämt tempo som inte kändes slita för mycket. Allt flöt på bra och när jag vid halva passeringen låg på en tredjeplats var jag själv överraskad, kände mig stark och tankarna om att stå på pallen på första Ultravasan, vad mycket det skulle betyda för mig, började snurra i hjärnan. Kände mig fortfarande rätt pigg då jag passerade Evertsberg, drygt halva loppet avverkat och nu var jag på väg hemåt.. Då låg jag en bit under 5 km tempo och det flöt på bra. 5-6 km innan Oxberg kände jag att en tånagel lossnat och låg och skavde i skon, kändes inte helt bra och osäkert att springa med detta i ytterligare tre mil, jag bestämde mig för att ta av mig skorna och dra bort nageln vid nästa station, i Oxberg stod Micke med andra skor, det blev då också ett skobyte(som jag ångrar i efterhand). jag blev kanske lite stressad av att ha tappat 2-3 min och omedvetet höjdes tempot. Efter 70 km, var det en kamp mot kroppen som sa att nu räcker det, mot viljan som ville mer..det var en berg-och dalbana mellan trötthet och att ibland känna sig en aning piggare. Ca 8 km kvar, Micke står och langar och jag ser plötsligt ryggen på Mimmi som ligger tvåa, från att vara nöjd över en pallplats, ser jag alla möjligheter att ta mig upp till en andraplats och bli bästa svenska. Jag tar mig inte riktigt tid att dricka och fylla på mer energi, det är ju "bara" åtta kvar... Jag är ganska snabbt ikapp Mimmi och förbi, fått vittring på andraplasen, så plötsligt säger benen totalt stopp i en liten backe, 4 km kvar och jag känner att all energi är borta, Mimmi är ikapp igen och har fått en nytändning då hon ser att jag måste börja gå, jag försöker springa men benen vill inte. Sedan blir det en kamp mot benen och hjärnan, jag måste varva med mycket gå, marken börjar röra sig och jag har svårt att hålla koncentrationen, jag måste ta mig i mål!  Sista 3 km är de längsta i mitt löparliv, målrakan blir bara en önskan att nå mållinjen, trött men oerhört nöjd tog jag mig under den klassiska målportalen. Lite "borta" vid målgång, men återhämtade mig ganska snabbt med lite energi och dryck.

I loungen, återhämtade mig relativt snabbt, med lite värme och energi.

Oerhört nöjd och stolt att jag genomförde denna utmaning, utan optimala förberedelser och mindre träning de senaste åren, en pallplats var långt över vad jag förväntat mig och jag kan inte annat än njuta och vara nöjd över den prestationen. Visst så nära en andraplats, hade kunnat göra en del saker annorlunda, och kanske snäppat upp resultatet ännu lite mer, men så är det väl alltid, lätt att vara efterklok, Mimmi var väl värd andraplatsen efter den satsning hon gjorde från start. Nu vilar jag trötta ben, njuter av genomfört lopp, pallplatsen och inser återigen att man klarar så mycket mer än vad man kan tro, vi har en fantastisk kropp!

Pallen, tre nöjda jejer efter genomförda 90 km. Fantastisk känsla!
Efter en trevlig helg i Mora
Läs hela inlägget »
Fixar jag detta på lördag? Det man tror tillräckligt starkt... Fixar jag detta på lördag? Det man tror tillräckligt starkt...

Det börjar pirra rejält i magen nu, vet inte riktigt vad jag gett mig in på. Visst är jag väldigt sugen, annars hade jag aldrig tackat ja till en startplats, men när jag nu börjar tänka tillbaka, och förstå hur lite jag egentligen tränat inför dessa 9 mil, så känns det rätt nervöst. Det jag framförallt saknar är de riktigt långa passen samt långa tröskelintervaller, intervaller är för övrigt något jag i stort sett inte kört alls det senaste året. Det jag inser är att det i alla fall är för sent att rätta till nu. Det bästa jag kan göra är att ta det så lugnt som möjligt, ladda och hoppas att någon slags form kan infinna sig på lördag, jag behöver så pigga ben jag kan få. Hade endast en hel vilodag efter fjällmaran, denna vecka blir så lite träning som möjligt. Så därför vilar jag helt idag, springer lätt imorgon(onsdag) och sedan helvila igen på torsdag. Denna vecka har inte varit någon träning alls att prata om, ca 11 km och massage igår, så nu hoppas jag på underverk och gammal rutin :-) och att jag kan njuta av att få möjligheten att springa ett historiskt första ultravasa!

Läs hela inlägget »
Jonas, en förebild inom ultralöpning. Här är jag med Jonas vid prisutdelning på Swiss-alpine 2009. Jonas, en förebild inom ultralöpning. Här är jag med Jonas vid prisutdelning på Swiss-alpine 2009.

När sommaren började hade jag inte så stora tankar om att ta på mig någon nummerlapp under säsongen, men man vet ju aldrig...
Visst blev jag sugen när jag såg första nyheten om "Ultravasan", att det vore häftigt att få uppleva, men med min träningsbakgrund kändes det inte relevant att jag skulle anmäla mig, då jag brukar ha lite högre mål än att "bara" ta sig i mål på ett lopp.
Efter min seger i Swiss-alpine 2009(det är fem år sedan nu), har jag ändå haft en längtan att testa på någon fler längre distans, men varken tiden, motivationen eller viljan har varit tillräckligt stor för att satsa på något sådant. Då jag i år som vanligt önskade Jonas lycka till på Swiss-alpine kände jag suget att själv få uppleva en stor utmaning igen och att kanske ändå testa detta historiska första vasaloppet ultra, då Jonas gav mig möjligheten, kunde jag inte tacka nej :-). Att bestämma sig för något sådant här bara 4-5 veckor innan loppet är förstås inte optimalt, jag kan inte säga att jag är rätt förberedd, men väldigt förväntansfull. Att även ha ett fjällmaraton i benen två veckor innan vet jag inte heller om det är klokt, men jag fick i alla fall ett bra långpass inför ultravasan, något som annars saknats inför den här stora utmaningen, och dena gång får målet vara att ta sig i mål på detta historiska lopp.

Men visst kan man fråga sig om det är något annat än 40-års kris då man plötsligt springer fjällmaraton(bestämmer sig precis innan loppet) och sedan ställer upp på 90 km ultravasan .-). Kan bara hoppas att det blir en någorlunda trevlig resa mellan Sälen och Mora.
  

Läs hela inlägget »

Då blev det start i 2014 års Axa fjällmaraton. Ett speciellt lopp, med speciell atmosfär, glädje, fjäll, fina fjällstigar varvat med lera, myr, och svårlöpt utför, men det man kommer ihåg efteråt är de vackra vyerna, tröttheten och glädjen att springa 43km över fjället! Det var med en speciell känsla jag startade årets upplaga, efter att jag bestämt mig för att delta i första upplagan av Ultra Vasan, två veckor efter fjällmaran, så var jag väldigt osäker om jag borde starta eller inte. Jag behöver helt klart ett bra långpass, men sträckningen och löpningen är å andra sidan helt annorlunda på fjällmaran än vad jag förväntar mig av ultra vasan, teknisk löpning, lera och tre ordentliga stigningar med totalt 1800 höjdmeter är inte riktigt att jämföra med Vasaloppets bana, men att jag skulle få ett bra kvalitativt långpass var ju inget snack. På plats i Vålådalen kunde jag bara inte avstå, för mycket härligt folk och trevlig stämmning gjorde att jag hämtade nummerlappen på fredagskväll. Osäker in i det sista bestämde jag mig för att se det som ett bra träningspass och försöka att inte slita för mycket och riskera ultravasan. Första kilometrarna går alltid lite för fort i täten, så jag hängde inte på, kände i alla fall att det kunde bli en tuff dag och jag skulle inte få mycket gratis, efter ca 14-15 km bestämde jag mig för att bryta loppet vid första vätske/matkontrollen(efter ca 16 km, i Ottsjö), senaste dagarnas åskregn hade gjort stigen väldigt blöt, lerig och teknisk, fick springa i en bäck motströms... och kände mig både trött och att jag fick slita mig fram på stigen. Väl framme i Ottsjö fick jag veta att jag låg topp fem bland damerna, tänkte också att skulle jag bryta nu borde jag springa ut på ett eget pass, för att få till ett långpass, och det kändes inte lockande. Jag beslutade därför att fortsätta mitt långpass med nummerlapp på. Från Ottsjö upp mot Hållfjället bjuds det på riktigt trevlig löpning, så jag fick nytt mod. Framme i Nordbotten, börjar den riktigt roliga delen, upp mot Ottfjällets topp, här är det svårt att inte slita men med ultravasan ständigt i tankarna, gick jag mycket mer än vad jag gjorde året innan, var såklart duktigt trött ändå uppe på toppen :-), jag tog det även lugnare i utförslöpningen för inte riskera något dumt fall och skada. Kom till slut i mål på 4,39, en fjärdeplats 20 minuter sämre än året innan. Ett bra långpass, även om det var svårt att inte slita på den här typen av bana. Nu hoppas jag, efter ett par riktigt lugna dagar, kunna se tillbaka på ett bra långpass och känna mig lite bättre förbered inför ultravasan, nu knappa två veckor kvar... 

Valde att ändå fortsätta från Ottsjö.

Grymt imponerad av Emelie Forsberg som vann årets upplaga av Axa fjällmaraton, tog mitt "gamla" banrekord med 17 minuter och hade endast 10 killar före sig i mål. En förebild inom bergslöpning, alltid med ett leende på läpparna. Grattis Emelie!

Nu laddar jag för ny utmaning.

Häng med run4heart på nya utmaningar
Läs hela inlägget »
På prispallen under förra årets fjällmaraton På prispallen under förra årets fjällmaraton

Packar väskan för att åka mot Vålådalen där Axa fjällmaraton är i full gång. Igår sprang de uppför Ottfjället och idag är det dags för ett nytt lopp Inov8 sprinten, troligtvis finns jag som publik ikväll. Mina planer för helgen är bärplockning, fjällnjutning och ev(läs troligtvis) Axa fjällmaraton på lördag. 

Det är nu dags att avslöja min lilla, stora utmaning. Jag är anmäld och tänker ta mig igenom Ultra vasan den 23.e augusti!! Det är verkligen med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot denna utmaning. Jag bestämde mig för att delta för ca två veckor sedan, så förberedelserna är inte de bästa. Det som saknas är förstås de riktiga långpassen, och det är väl av den anledningen jag i sådana fall ska springa fjällmaran på lördag, för att få ett riktigt bra långt pass :-). Min utmaning är då att inte springa för att göra bra resultat(och riskera att bli för sliten), utan springa för att se det som träning inför ultravasan. Just nu är målet ultravasan om drygt två veckor som jag vill ta mig i mål på, så på lördag får dagsform, känslan och väder avgöra om jag står på startlinjen i Edsåsdalen och tar mig i mål i Vålådalen senare under dagen.  

Läs hela inlägget »

Det finns en anledning att uppdateringarna inte är så frekventa för tillfället, det går ju bara inte att sitta inne och jobba... De timmar jag gör på Intersport är nog, vilken sommar, vilken värme och vad otroligt mycket det finns att göra i naturen...

Att träna ute i det fria är ju självklart, däremot försöker jag att göra det under morgon/förmiddag för att slippa värsta värmen.

Bada!! Ett måste denna sommar, helst flera gånger om dagen.

Bara ta det lugnt, i denna värme tar energin slut ibland, bara vara ute i den fantastiska sommaren och läsa, ta det lugnt i skuggan, långa middagar på uteplatsen, har blivit ett måste.

Det har även blivit en del bärplokning, både i den egna trädgården, men även ute i skogen. Jag kan även erkänna att löprundorna numera innehåller ett eller några stopp för energipåfyllning av skogens energi, att stana upp under löpturen och äta lite blåbär, smultron eller hallon, det är fantastisk lyx!

Nu finns det en hel del naturlig energi att hämta ute i skogarna, passa på att ta en tur och se vad naturen har att erbjuda, idag blev det några liter hallon, härligt att hitta i frysen när hösten/vintern kommer. I kylskåpet finns redan rabarbermarmelad, jordgubbs- och svartvinbärssylt. Förhoppningsvis fylls det även på med hjortron, blåbär och lingon framöver.

Vardagslyx just nu, är att gå ut i trädgården och hämta bär(=trädgårdshallon, röda- och svarta vinbär och smultron) till frukostfilen, lyx!! eller göra en smoothie av vad som finns i närheten, igår blev det med svarta vinbär, hallon, naturell yoghurt, lite mjölk, vaniljsocker och honung, bara att blanda och mixa och njut! mums...

 

Läs hela inlägget »

Sitter nu på tåget på väg från Saltö och Strömstad mot Östersund. Jag har haft fantastiska semesterveckor och kan se tillbaka på härliga kajakturer, tältnätter i skärgården, morgonlöpning med efterföljande bad, makrillfiske, krabbmiddag, sol, bad, klippor m.m. m.m.

Om jag har hunnit med någon löpning? jo faktiskt för att vara motionär riktigt ok. Jag har oftast passat på att träna på morgonen innan övriga aktiviteter. Det har blivit allt från 10 till ett pass på 30 km. Några kajakturer har även gett bra bålträning i havsvågorna, även om det inte blivit några löpta km dessa dagar, saknar det inte ens.
Några bilder från fantastiska sommarveckor:

Nu tillbaka till jobb och vardagen, kan vara ganska skönt det också. Trots semester, sol och bad har jag lyckats trassla mig in i en stor löputmaning, senare i sommar(återkommer till det i senare inlägg) :-). nu njuter jag av minnen frånhärliga sommarveckor både "hemma" i stugan och på Saltö. Tackar mina familjer(min egen och Mickes) som gör detta möjligt! Nu är jag fullladdad med sol och bad och börjar så smått längtar till fjällen och höstlöpning...

Läs hela inlägget »
Fika - bad- och lunchstopp på klipporna. Fika - bad- och lunchstopp på klipporna.

Lördag lunch paddlade vi ut från Saltö och började ett litet paddeläventyr. kan inte säga att jag är någon van paddlare. Det händer ca en gång per år under vår vistelse på Västkusten, tidigare i dubbelkajak, denna gång skulle jag paddla i egen kajak, lite spännande, men roligt!. Det hela slutade i alla fall med två fantastiska dygn på havet, många stopp med bad och mat, 2 nätter i dygn och två fantastiska solnedgångar. Åter tillbaka på måndag eftermiddag, då helt slut i både knopp och kropp, huvudsakligen p.g.a av värme sol och koncentration i vågorna :-).

Dagens löpning på 12 km var allt annat än pigga ben, tänkte att jag inte använt benen under två dagar och därför skulle vara hyfsat pigg, så var inte fallet! Värme sol och två dygn ute till havs tar mer på krafterna än jag förväntat mig. All värme och aktivitet kräver enorma mängder av vätska, så alla ni som är aktiva under dessa varma sommardagar se till att dricka ordentligt innan, under och efter för att kunna vara aktiv utan att bli för sliten kan också rekommendera att träna under morgonen eller kväll för att slippa den starkaste solen.
Några bilder från två fantastiska paddeldygn:
 

Läs hela inlägget »

Det har varit dåligt med uppdateringar från mig senaste veckorna. Jag har helt enkelt varit frånkopplad, semester heter det visst :-).
Först en vecka i Norrland hos mor och far och deras "lillstuga". Här trivs jag nära sjön, nära naturen och det är här jag varit alla mina barndoms somrar, med bad, sol och nära till släkt och vänner. Även denna sommarvecka ägnades mycket tid med familj, kusiner och barndomsvänner. En sådan vecka går fort. det underbara vädret bidrog även att det blev en hel del timmar vid sjön. Om jag har tränat något? Jo några morgonturer blev det, bl.a med "toppturer" på Antarsberget 2 km och ca 230 höjdmeter(alltid något), sista dagen lyckades jag ta backen tre gånger, ett form av rekord :-). Nu när jag börjat intressera mig mer för höjdmetrar kändes det ganska bra att få ta någon morgontur på berget.
Nu är jag på Västkusten, även här skiner solen! Idag, första dagen, hunnit med några bad en båttur och snart vankas något jag längtat efter hela vintern - dagsfärska räkor, finns bara här och är helt underbart gott! Går inte att beskriva, måste upplevas :-)...

Några bilder får illustrera min första semestervecka i "Norrland":

Nu befinner jag mig alltså på Västkusten, Saltö, utanför Strömstad. Här skiner också solen!! Första dagen har inletts med(ordentlig sovmorgon) bad, båttur och även en löprunda har jag hunnit med. Här finns inte så många berg att bestiga, så det får nog bli några morgonturer till stränderna istället, inte så illa det heller :-). Att springa innan frukost, då de flesta inte hunnit ut från stugor och husvagnar, ta ett dopp äta frukost och sedan ha dagen enbart till havet med bad, fiske, sol och besöka vänner det är härlig semester.
Kommer med bilder från Västkusten lite senare, mer bad, fiske och kajak hoppas jag det blir!
Ha en härlig sommar och njut av ljuset, solen varma bad och att "hinna" umgås med de du står nära! Allt detta behöver vi när hösten och vintern kommer. 

Läs hela inlägget »
Jag är ute och rekar löpning i Storhogna :-) Jag är ute och rekar löpning i Storhogna :-)

Nu är det klart, och officiellt! Jag har startat ett samarbete med duktiga Team Nordic trail. Lägret i Storhogna 5-7 september är vårt första stora gemensamma arrangemang. För mig känns det oerhört spännande och utvecklande. Vi ska tillsammans skapa en kanonhelg i Storhogna, med löpning, fjäll, spa gemenskap. Allt detta ingår:

  • 3 dagar fyllda av träning. Alla pass i flera nivåer, från nybörjare till vana löpare.
  • 2 nätters boende del i flerbäddsrum på prisbelönta Storhogna Högfjällshotell
  • Helpension. Fredag: lunch, fika, middagsbuffé. Lördag: frukostbuffé, lunch, fika, middagsbuffé. Söndag: frukostbuffé, lunch.
  • Inträde till SPA och relaxavdelning med bastu, bad och bubbelpool.
  • Vinprovning lördag kväll
  • Föreläsning och coaching av Lena Gavelin, idrottspedagog och tränare. Samt vinnare av både Stockholm Marathon och Fjällmaraton.

    ​Mer information och anmälan

Tillsammans med: 

Du hänger väl med!!

Läs hela inlägget »
Njutbara dagar på fjällöparläger Njutbara dagar på fjällöparläger

Anmäler du dig på något av löparlägren i Ramundberget innan 7 juli, får du en snygg tränings t-shirt från run4heart och Salomon.

Passa på att få en löpupplevelse i bästa fjällmiljö, med härliga löparvänner och fantastisk löpning. På lägret har jag med mig hjälpledare för att alla ska få ut det bästa av dagarna i Ramundberget. På kvällarna njuter vi av Fjällgårdens underbara middagar, byter erfarenheter och njuter av tillvaron. 
Mer information hittar du under länken.

Läs hela inlägget »
Efter 14 km, Stensdalen, färden fortsätter mot Vålåstugorna Efter 14 km, Stensdalen, färden fortsätter mot Vålåstugorna

Ett tips: har du tänkt göra en längre fjälltur med löpskorna, kör inte ett styrkepass dagen innan med mycket benstyrka, om du inte är riktigt van... Jag har som mål att köra ett styrkepass i veckan, jag är absolut inte bäst på att gå in på gymmet och köra styrka, så ett bra pass i veckan på minst 45 min, är ett realistiskt mål för mig, just nu. Detta styrkepass är också nödvändigt för mig, för att hålla min knäskada på avstånd. Så eftersom det blivit dåligt med träning tidigare i veckan, så var det sista chansen att nå veckans mål. Det blev en dryg timme på gymmet med uppvärmning och sedan mycket benstyrka, bl.a. utfallssteg med vikter, säteslyft med TRX band, knäböj m.m.
Problemet är att jag nu(förstås)hade kännbar träningsvärk när jag idag gav mig ut på en efterlängtad långtur från Vålådalen. Så dagens tur gick inte fort men den varade desto längre... Men i den här miljön behöver jag inte räkna km tider och att ta det lugnt i de brantaste partierna både uppåt och neråt, gör ingenting... Jag fick i alla fall ihop någonstans mellan 37-40 km(glömde min Garmin klocka hemma, så har inga exakta km eller höjdmeter), det jag vet är att jag totalt var ute 4 1/2 timme, med diverse stopp på vägen. Ett längre stopp gjorde jag(som vanligt) i Stensdalen efter 14 löpta km, en fantastisk plats som jag kan stanna vid rätt länge :-).
Skönt med kaffe och sedan bastu när jag var tillbaka i Vålådalen, fastän det är snart juli... Efter påfyllning av energidepåerna, åter laddad för lite vårstädning i stugan, så nu kanske somaren kan få komma!! Posititvt - det är mygg- och knottfritt på fjället!
 

Bra dag på fjällturen, trots träningsvärk och tunga ben. Kalla vad, men myggfritt!
Läs hela inlägget »
0-gradigt på midsommarafton. 0-gradigt på midsommarafton.

Midsommarhelgen firades i Vålådalen, med goa vänner, löpning och god mat. Jag hade kanske hoppats på en "riktig" långtur i fjällterräng, men vädret gjorde att vi myste lite längre framför brasan istället. Men att ändå få ihop 85 km på fjällstigar, och någon lite fjälltopp under tre dagar i helgen, känns ändå helt ok.

Jag får väl tacka Mattias att han tog mig upp på fjället under midsommarafton, trots 0-grader, snöblandat regn, blåst och hagel, men som vanligt, när jag väl kommer ut, så är de flesta väder härliga på sitt sätt, men visst var det härligt att komma ner till varm badtunna sedan...

 

Utsikt på midsommaraftonens eftermiddagstur.
Det blev av olika skäl middag inomhus, istället för altanen under midsommarafton, senare under kvällen brasa i vedkaminen istället för dans runt midsommarstången...
Läs hela inlägget »
Redo för att ta emot sommarens fjällöpare Redo för att ta emot sommarens fjällöpare

Dagen har bjudit på blåst, jobbig motvind, fina vyer, fjäll, fäbodvallar, ensam på fjället, steniga stigar, blöta myrar en och annan uppskrämd fjällripa och en helt underbar långtur på fjället.

Även om det kan kännas motigt att ta steget utanför dörren när stugvärmen lockar, och benen känns tunga efter gårdagens fjällmil, så är det alltid fantastiskt när du väl kommer ut på fjällturen. Idag var det lite blåsigt och stundvis fick jag kämpa i motvinden, lika fantastiskt härligt att i medvind och lätt utför känna att stegen fortfarande är ganska lätta efter ett par mils löpning.

Nu är jag redo för sommarens fjällöparläger, är du? du kan komma precis som du är bara du har en vilja att hitta nya utmaningar, lära dig springa i fjällterräng eller bara känna friheten att med löpskor ta sig fram i fjällnatur. Du är välkommen!

 

 

Läs hela inlägget »
Förbereder fjällöparläger - en bra dag på jobbet Förbereder fjällöparläger - en bra dag på jobbet

Vissa dagar på jobbet är lite bättre än andra. Att delvis kunna jobba med sitt stora intresse är underbart, att dessutom få möjlighet att inspirera, leda och glädja andra med fjällöpning det ger en extra kick.

Nu är förberedelserna i full gång inför sommarens/höstens fjällöparläger. Du har väl anmält dig!?
31 jul - 3 augusti i Ramundberget
14 - 17 augusti i Ramundberget eller,
5 - 7 september i Storhogna nyheter kring lägret i Storhogna kommer strax... :)

Läs hela inlägget »
En koncentrerad tävlingsledare Vårruset Östersund En koncentrerad tävlingsledare Vårruset Östersund

Lång dag, lång kväll som blev till natt och tidig morgon. Nu är jag riktigt trött. Funderar om jag ska orka ta mig en liten löptur idag, får kanske hämta energin från den fantastiska kvällen, med så härlig stämning, motion, sång, musik, gemenskap och glädje då närmare 5 000 tjejer genomförde Vårruset i Östersund.
Jag får nog knyta på mig skorna och ta mig några km i skogen innan jag stupar i solstolen...

Läs hela inlägget »
En timme chatt med ÖP läsare En timme chatt med ÖP läsare

Började dagen med några backintervaller, backar finns det gott om i Ås. Att springa backe är både ett bra och effektivt pass när man inte har så mycket tid. 
Sedan snabb morgonfix innan avfärd till Vårruset kansliet, det börjar dra ihop sig, en knapp vecka kvar och det märks..
Efter lunch, dags att ge sig iväg till ÖP för att chatta med deras läsare, en ny och rolig erfarenhet. Läs chatten. 

En varm, härlig löpkväll En varm, härlig löpkväll

Under kvällen var det sedan dags att säga hejdå och önska vårens löpgrupper med landstinget lycka till. Vi har träffats vid 10 tillfällen under våren och gått igenom allt från löpteknik, fartlek, intervaller och backträning m.m. Vi fick en fantastisk avslutningskväll som bestod av stafetter med styrke- och hoppinslag som avslutades med lite prisutdelningar.

Nu är jag trött men varm inombords, för vad blir man inte när dagen avslutas så här:

Det känns så underbart när man har kunnat inspirera och motivera andra att nå ett steg till i sin löpning allt från att tycka det är roligt att springa till att klara av att springa fem km, bli snabbare på milen eller springa maraton, alla mål är lika viktiga och lika härligt när jag får höra att jag varit en del av det. Tack för den här terminen!
Nu är det läggdags, imorgon väntar nya utmaningar.
Godnatt! / Lena

Läs hela inlägget »

Dagens löptur var mestadels till skogs, grusvägar och skogsstigar, sol från en nästan helt blå himmel, lagom varmt, lite vind, fågelkvitter och en känsla av att nästan kunna springa hur långt som helst(idag blev det 120 härliga minuter) sådan löpning gör mig lycklig och ger energi för en lång jobbvecka.

Ha en bra junivecka, njut av sommar, träning utomhus, nya upplevelser och nya erfarenheter.
// Lena

 

Läs hela inlägget »

... och det berodde inte på ett avslutande dopp i Storsjön. Nej, söndagen bjöd på ett blött ihållande regn, så kan erkänna att jag inte var lika taggad på morgonen som jag hoppats, men vet att Andersön runt kan bli en trevlig tävling ändå. Jag var kanske inte så taggad alls, mer än att ha kul och springa utan prestationsmål. Med nummerlapp på blir det ändå tävling och jag försökte att hålla ett bra tempo, tills jag insåg att jag är i lite sämre form än jag varit de senaste åren. Med på startlinjen var även Ida Nilsson, "gamla" landslagskompisar som vi är kändes det lite extra kul att nu få mötas under lite andra villkor. Ida är dock starkare än mig i dagsläget och hon kunde lätt gå ifrån mig när vi kom in på den mer tekniska delen. Ida vann enkelt dagens match och tog hem damsegern före mig :-)

Min tid blev nästan en minut sämre än fjolåret, men det gjorde inget, just denna dag, jag vet att jag slarvat med träningen senaste månaderna och det går inte om man vill springa fort. Springa fort var dock inte huvudmålet i söndags. Jag hade en mycket trevlig söndag även om den var onödigt blöt och kall. Trevlig atmosfär, många kända ansikten och kul att träffa så mycket nöjda löpare trots regn och kyla. 

Skön vinst, värmde gott tillsammns med varm nyponsoppa när jag kom hem :-)

Nu går mesta tiden till förberedelser inför VårRuset. Över 5 000 tjejer ska delta i VårRuset Östersund. Därav denna sena uppdatering, jag kan lova att jag även har fullt upp närmaste två veckorna, så bättre träning lär det inte bli de närmaste veckorna... ut och springa kommer jag dock att göra, för det är ett perfekt sätt att rensa hjärnan och få extra energi till jobbet.
Trevlig helg! / Lena 

Läs hela inlägget »

Jag är väldigt dålig på att ta med mobilen på min träningsrunda och kameran den följer nästan "bara" med när jag är ute med grupper på läger, därav helt utan bildbevis då jag idag tog mitt andra dopp i Storsjön.

Det är inte så kallt om man är lite överhettad efter 10 km löpning :-).

Idag var tanken att jag skulle springa några intervaller, herregud det är ju tävling på söndag och inser att jag inte alls sprungit i något högre tempo senaste typ två månaderna, så tänkte testa formen lite, den var inte så bra... :-). Några femhundringar utan max och utan mjölksyra var tanken, men usch mjölksyran och tröttheten kom ju på en gång.

Jag får en del frågor hur man ska göra för att bli snabbare på t.ex milen, mitt svar är som oftast - du måste börja köra någon typ av intervaller, öka tempot från ditt bekvämlighetstempo. Så kanske dags att börja anamma det själv. Men å andra sidan vet jag inte om det är mitt mål i dagsläget, då jag framförallt vill träna för att jag mår bra av det, får uppleva så fantastiska saker med min löpning,. Det är nog snarae därför jag tränar idag, för att orka springa några timmar i fjällen när lusten och tiden finns. Men tävla kan ju alltid vara roligt ändå, framförallt utan krav och prestation, bara mysa och ha roligt(på ett annat sätt än när man persar eller vinner). På söndag är tanken att jag springer Andersön runt, en sådan där lagom tävling i terräng och hög mysfaktor! Det gillar jag!

Efter fjolårets Andersön Runt, en tävling med hög mysfaktor!
Läs hela inlägget »

Söndag var en premiärdag på många sätt. Sommaren hade kommit även till Jämtland. Det innebar en löptur på ca 15 km och premiär med linne i Jämtland, premiärdopp i Storsjön i slutet av löpturen och sedan premiärmiddag på uteplatsen. Hoppas nu på att sommaren är här, så det blir många fler träningsturer i linne och avslut i Storsjön.
Det var även tävlingspremiär, även om jag numera mest deltar som funktionär.

Stort startfält, kul att sedan stå och dela ut alla plaketter till dessa fantastiska löpare

Igår däremot nästsista tillfället med kommunens löpgrupper. Nästa måndag blir det avslutning, igår passade vi på att bl.a. springa backintervaller.

Härliga kämpainsatser i backen igår...

Ha en fortsatt bra vecka! Njut av sommarvärme, svala dopp och middagar i kvällssol!

Läs hela inlägget »

yrke: IdrottspedagogInspiratör & löptränare

Idrottspedagogik m idrottsmedicin
Idrottspsykologi Friidrottsförbundets löptränarutbildning
Flera års erfarenhet av läger och löpkurser.
Löpteknik, utvecklas som löpare.
Träningsglädje!

min
löparkarriär:

10 år i friidrottslandslaget 2001–2010.
VM Paris 2003,
EM Göteborg 2006,
EM Barcelona 2010.
8 landskamper.

minnesvärda segrar:

Stockholm Marathon 2002, Göteborgsvarvet 2002, Finnkampen 2002 och 2004, Tjejmilen 2001 och 2004, Monaco Marathon 2006 , Lidingöloppet 2002 samt 2004–2006, Swiss Alpine Bergsmarathon 78 km 2009

Andra segrar
(efter min "karriär")

Axa Fjällmaraton 2013
Höga Kusten Trail 43 K 2015 
UTGS 50 K 2015
Vemdalen Fjällmaraton 2016 & 2017
Största segern är att kunna springa!

personliga
rekord:

5 000 m - 16.32 (bana)
10 000 m - 34.04
(Tjejmilen 33.35)
Halvmaraton - 1.13.03
Marathon - 2.30.39(svenskt rekord 2003-2007)
Lidingöloppet 30 K - 1.53.13

Lägenhet i
Vålådalen uthyres









Intresserad att hyra vår lägenhet i Vålådalen,
när vi inte är där och tränar?
4 bäddar med plats för extrasäng. Läs mer
Hyr ut via airbnb eller ring:
 Micke 070-924 50 78

Bloggarkiv

Run4heart med Lena Gavelin
Träning, läger, resor och andra aktiviteter inom löpning.