logo_lena_gavelin

Styrka och skidor som styrka

Ett sätt att motivera sig till mer skidträning vintertid är att anmäla sig till något långlopp, annars går det lika bra utan lopp, en fin vinterdag. Ett sätt att motivera sig till mer skidträning vintertid är att anmäla sig till något långlopp, annars går det lika bra utan lopp, en fin vinterdag.

Den här årstiden finns det ännu ett bra sätt att träna fler muskler i kroppen än de som aktiveras när du springer, skidåkning! Längdskidor ett är ett bra val som alternativ till din löpträning, du kan träna upp din kondition, ditt hjärta på ett mer skonsamt sätt än att springa på isiga vintervägar. För mig har längdskidor blivit ett bra och viktigt komplement till löpningen, vintertid, dessutom är det roligt och rogivande. Du tränar muskler som är viktiga även i din löpning som t.ex. bålmuskultaruren samtidigt som du får din konditionsträning och uthållighet.

Så har du möjlighet, ge dig ut på skidorna på helgens distanspass. Eftersom längdskidor även är skonsammare för kroppen då du inte på samma sätt belastar med din kroppstyngd och får samma stötar som i löpning,kan du förlänga ditt distanspass och få ut så mycket av ditt långpass. 

Förutom skidorna kan du gärna lägga in mer tyrka för din bål. Olika varianter av den klassiska "plankan" är toppen övningar för att stärka din bålstabilitet för löpningen. 
Plankan kan tränas med raka eller böjda armar, vid en ”hög” planka står du med raka armar och händerna placerade rakt under axlarna. En lite lättare variant är att så på armbågarna, som även de ska vara placerade i linje med axlarna, ”låg” planka.
Spänn framför allt magmusklerna genom att dra in naveln mot ryggraden. För att stå stadigt behöver du även aktivera ben, bröst, axlar och rumpmuskler.

Variera din vanliga planka med sned planka, planka med benlyft, planka med knäindrag..

Sned planka, gå skata ner med höften mot golvet, marken, lyft upp igen, se till att vara stabil i bålen, höj och sänk 10 rep, på vardera sida x 3
Sned planka, gå skata ner med höften mot golvet, marken, lyft upp igen, se till att vara stabil i bålen, höj och sänk 10 rep, på vardera sida x 3

Ha en bra helg och lycka till med dina plankövningar och god skidtur. // Lena

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Gustav » Nya mål:  ”Kloka ord. Allt är inte givet och självklart, allt blir inte som man tänkt sig. ..”

  • Roger Jern » Coaching Online:  ”Hej Lena ! Önskar hjälp med ett träningsprogram. ”

  • Jenny Wikner » Morgonträning för piggare dag:  ”Tack för en bra föreläsning Lena! Ser fram emot din kurs senare i vår =) ”

  • Marie » Morgonträning för piggare dag:  ”Tack för en härlig start på morgonen och bra föreläsning! :)”

  • Julia » Morgonträning för piggare dag:  ”Tack för en trevlig morgon Lena! Nu har jag anmält mig till en av löpargrupperna..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-