logo_lena_gavelin

Kontakta mig:
lena@run4heart.se
Mobil: 070-6678783

Veckans pass

Tipsar här varje vecka om inspirerande och utvecklande träningspass för Trailrunning Sweden. 

På gång:

Vill du få hjälp med ditt träningsupplägg. Få feedback på den träning du genomfört. Hjälp att nå ditt mål.
Läs mer här
 

Bemer partner:

Ta del av run4heart nyhetsbrev

lite tankar från mig:

2014 > 09

Speciell känsla att springa med mask och utrustning från knopp till tå... Speciell känsla att springa med mask och utrustning från knopp till tå...

Så här såg det ut när jag igår(onsdag), testades på en tuff trailbana på Frösöberget. Jag trodde att det skulle kännas lättare att springa de dryga 7,5 km, men kan lova att det var tunga km i snöyran. Startade med Ladängsbacken, en inte alltför brant slalombacke som avverkades längs downhillbanan för cykel, en snirkelväg uppför slalombacken. jag hade testat banan innan och visste att första backen kan man springa hela vägen, tog dock i lite för hårt...vilket resulterade i en envis mjölksyra som sedan aldrig släppte, att det sedan väntade en ännu tuffare slalombacke, rätt uppför Frösöns Gustavsbergsbacke och att allt detta sedan skulle göras i två varv gjorde att jag fick slita rätt hårt därute i skogen. utrustad med sensorer på armar, händer, ben och fötter(totalt 12 st) + en mask och utrustning för att mäta VO2 max, gjorde kanske resan än tuffare. Jag har ärligt, svårt för att springa med mask, känner en slags panik när jag tycker att jag inte får utrymme att andas ordentligt, en instängd lite obehaglig känsla som lätt resulterar i lite panikkänsla, därför har jag aldrig riktigt gillat dessa maxtester. Dock väldigt spännande att få ingå som försöksperson i världens första stora trailtest av löpare. En ära att delta och riktigt intressant forskningsstudie, som jag säkert får anledning att återkomma till. 

På en av de lättare partierna under gårdagens test.
Läs hela inlägget »
Lyckas få till ett leende, trots att jag var helt slutkörd efter att sprungit med mjölksyra närmare 7 km... Lyckas få till ett leende, trots att jag var helt slutkörd efter att sprungit med mjölksyra närmare 7 km...

I veckan har jag agerat försöksperson för en studie kring traillöpning som Vintersportcentrum i Östersund bedriver, en ära att få vara med, om än det har varit jobbiga pass... I måndags började jag med att springa på löpband, ett VO2 max test genomfördes. Igår(onsdag) var det dags att svettas uppför två slalombackar x 2 med annan traillöpning däremellan. På bilden syns inte all utrustning, men jag kan informera att undermina kläder döljer sig sändare på överarmar, underarmar, händer, lår, smalben och fötter, till det bar jag en mask med medföljande dataregistering som jag har på bilden. Jobbigt minst sagt och svettigt, då första snön föll igår i Östersund, klädde jag mig förstås alldeles för mycket för att springa fullt utrustad ca 7,5 km tuff trail. Spännade forskning, och ska bli riktigt intressant att följa... Återkommer med mer reflektioner från gårdagen :-)

Läs hela inlägget »
Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio

Igår var jag på P4 Jämtland och startade en ny programserie, "P4 tränar", med det här härliga gänget. Missade du programmet kan du lyssna här
Ett härligt gäng med olika åldrar, bakgrund, ambitioner och mål. En riktigt rolig utmaning.
Här är deltagarna:
Emelie Andersson - siktar på att köra Tjejvasan, har i dagsläget problem med ett knä.
Annelie Lanner - målet är att må bra, ha roligt och fortsätta träna tre gånger per vecka.
Ricky Karström - sprang i fjol Stockholm maraton och siktar nu på att göra om det med en bättre upplevelse och bättre tid, 4.15 är målet.
Leif Landin - rör sig idag inte mer än promenader med hunden, vill komma igång och träna regelbundet.
Om två veckor träffar jag gänget igen, detta är deras "hemläxor" till nästa gång:
Emelie - jag fick veta att hon inte har någon "riktig diagnos"på sitt knä och därför svårt att veta vad som krävs, hennes första läxa blir därför att ta kontakt med en sjukgymnast som kan hjälpa att diagnosera och ge några rehabövningar som hon kan jobba med. Ett mål på längre sikt ska vara att hon ska kunna springa igen.
Annelie - För att hon även fortsättningsvis ska tycka att träningen är rolig, så ska hon variera träningen, till nästa gång har hon fått i "läxa" att lägga in lite fartlek i något av löppassen där hon ökar farten t.ex. mellan x antal lyktstolpar, eller några andra riktmärken i omgivningen och sedan springer/joggar riktigt lugnt däremellan.  
Ricky - För honom är "långpasset" en av de viktigaste passen, som maratonlöpare, för att vänja kroppen att vara ute under en längre tid. Detta pass ska vara i lugnt tempo, för att inte slita för mycket. Strunta i km tider och sträcka, bestäm istället en tid som du ska vara ute och spring gärna på lite mjukare underlag nu medan möjlighet finns, Ricky ska köra ett sådant pass på ca 2 timmar tills nästa gång vi ses. Jag fick ju även höra att han har sprungit ca 2 mil på sina tidigare långpass på drygt två timmar. därför tyckte jag att det kändes realistiskt att han ska springa en mil på 60 min, han ska välja ett relativt lättsprunget underlag och flack sträcka, genomföra ett sådant pass t.ex veckan innan vi ska ses. Däremellan har han förstås några kortare löppass.
Leif - första hemläxan är att skaffa träningskläder som han känner sig bekväm i, ett par bra löparskor som han kan använda både för löpning och promenad. Andra hemläxan är att försiktigt börja lägga in partier av lätt jogg i sina promenader 2-3 min, med 5 min promenad mellan varje upprepning, gör det 3 ggr/vecka. T.ex 30 min promenad, gå 10 min, jogg 2 min, gå 5 min, jogg 3 min gå 5 min, jogg 2 min avsluta med promenad.

P4 tränar gänget med Emelie, Annelie, Ricky och Leif. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio

Måndag den 6.e oktober träffar jag det här gänget igen, ska bli spännade att höra hur de har klarat sin första hemläxa :-)
Vill du träna med Leif, Emelie, Ricky och Annelie?
Måndagen den 6 oktober kan du få träna med P4 Jämtlandsgänget under ledning av mig.
Den som betalar mest till Världens barn får komma till P4 Jämtlands sändning om 2 veckor, den 6 oktober, få träningstips och delta i passet som är löpteknik.

Så vill du komma till radion och få ett träningspass med löpteknik måndagen den 6 oktober så ska du inte tveka.. Maila till P4jamtland@sverigesradio.se och ge ditt bud...

 // Lena

Läs hela inlägget »
Full fart med mycket löpning på olika sätt idag. Full fart med mycket löpning på olika sätt idag.

full fart från början. Jag laddar för en kanonstart på veckan, morgonens regn har bytts ut till solsken och nu kan dagen börja.

Snart åker jag till Mittuniversitetet, Vintersportcentrum. Jag har fått äran att som försöksperson göra spännande tester på löpband som sedan ska utvecklas till forskning och jämförelse mellan banlöpare och traillöpare, vad jag är i sammanhanget kan väl vara osagt...  
Direkt från det ska jag landa på Rådhuset för dagens första löpgrupp, fartlek har jag satt på programmet.

Vid 15-tiden finns jag på radion, där ska jag handleda fyra personer som jobbar på radion, i deras träning och hjälpa dem att nå sina målsättningar, alla på olika nivåer, med olika mål. Det blir spännande! Lyssna kl. 15.30!! 

Jag avslutar dagen med två kvällsgrupper som ska löpträna på olika nivåer. Vid 20-tiden är vi klara.

Jag kommer troligtvis landa skönt hemma senare ikväll, fylld av en massa inspiration och nya erfarenheter! Ha en bra dag!

Läs hela inlägget »
Här tränades löpteknik igår, i samma strålande sol... Här tränades löpteknik igår, i samma strålande sol...

Igår drog jag igång löpkurser med tre grupper från östersunds kommun. I fantastiskt höstväder med sommarvärme fick jag möjlighet att prata och öva löpteknik med nära 50 löpare på alla nivåer i tre olika grupper. Härligt är bara förnamnet.

Vad pratade jag om då? Jo, för det första att vi ska fokusera på att ta all energi framåt i färdriktningen.
Vi plockade fram olika redskap som ska hjälpa till att förbättra löptekniken.
Fokus under kvällen hade vi på:
 - Armar och armpendling
 - Hållning
 - Höft, undvika att bli sittande
 - Frånskjut i steget
 - Avslappnad löpning, att hitta sitt eget flyt :-).

Vi höll i örsnibbar, sträckte ut armbågarna för att träna hållning, vi knep femkronor mellan skinkorna och vi övade löpteknik i intervallform...  Det övades och övades och jag blev så inspirerad och lycklig över att se alla löpare vid Storsjö soliga strand, att jag helt glömde att föreviga med ett foto, istället kommer därför ett kort på samma plats men för tre månader sedan. På onsdag kör vi igen, med ny grupp :-)

Läs hela inlägget »
Fettjeåfallet Fettjeåfallet

Härligt löpargäng, igen!

Vi har haft fantastiska dagar på löparläger i Storhogna. Strålande sol, sommarvärme i september, vackra fjäll, fantastiska vattenfall, möra ben och ett underbart gäng!

Det är så fantastiskt roligt att se nya tjejer och killar upptäcka känslan att springa i fjällen. Vi springer, går ibland, stannar och dricker i bäcken, tittar på små och stora vattenfall, fotar, skrattar och springer lite till. En del tar personrekord på sträcka andra tar personrekord i fjällöpning, för några är det första testet på fjällöpning, andra är rutinerade och har sprungit både fjällmaraton och ultralopp m.m., en härlig blandning som alla kan träna tillsammans. Ger energi och motivation att fortsätta jobba med att få ännu fler att utmana sig själv på olika sätt :-).

Läs hela inlägget »
Häng med i helgen, löparläger i fjällmiljö. Häng med i helgen, löparläger i fjällmiljö.

..att anmäla sig till helgens läger i Storhogna. Först en fantastisk tävlingshelg i Ramundberget två dagar tävling med massor av vinnare av olika slag, då är det härligt att vara tävlingsarrangör!

Nu till helgen blir det lägerpremiär i Storhogna, du kan fortfarande anmäla dig! Ange rabattkoden "lenagavelin" och du får 10% rabatt, bra va! Löparläger i Storhogna 
Vi varvar härlig fjällöpning med backpass, löpteknik, långpass m.m. med spa föreläsningar och fantastisk mat i Storhogna. Häng med på en kanonhelg!

Läs hela inlägget »
Tävlingsarrangör, här som speaker. Tävlingsarrangör, här som speaker.

Lite trött efter helgen, men fantastiskt att jag får/kan jobba med detta och få så mycket energi av alla tävlande och funktionärer. En kanonhelg helt enkelt! Ramundberget Challenge

Läs hela inlägget »

yrke: IdrottspedagogInspiratör & löptränare

Idrottspedagogik m idrottsmedicin
Idrottspsykologi Friidrottsförbundets löptränarutbildning
Flera års erfarenhet av läger och löpkurser.
Löpteknik, utvecklas som löpare.
Träningsglädje!

min
löparkarriär:

10 år i friidrottslandslaget 2001–2010.
VM Paris 2003,
EM Göteborg 2006,
EM Barcelona 2010.
8 landskamper.

minnesvärda segrar:

Stockholm Marathon 2002, Göteborgsvarvet 2002, Finnkampen 2002 och 2004, Tjejmilen 2001 och 2004, Monaco Marathon 2006 , Lidingöloppet 2002 samt 2004–2006, Swiss Alpine Bergsmarathon 78 km 2009

Andra segrar
(efter min "karriär")

Axa Fjällmaraton 2013
Höga Kusten Trail 43 K 2015 
UTGS 50 K 2015
Vemdalen Fjällmaraton 2016 & 2017
Största segern är att kunna springa!

personliga
rekord:

5 000 m - 16.32 (bana)
10 000 m - 34.04
(Tjejmilen 33.35)
Halvmaraton - 1.13.03
Marathon - 2.30.39(svenskt rekord 2003-2007)
Lidingöloppet 30 K - 1.53.13

Lägenhet i
Vålådalen uthyres









Intresserad att hyra vår lägenhet i Vålådalen,
när vi inte är där och tränar?
4 bäddar med plats för extrasäng. Läs mer
Hyr ut via airbnb eller ring:
 Micke 070-924 50 78

Bloggarkiv

Run4heart med Lena Gavelin
Träning, läger, resor och andra aktiviteter inom löpning.