logo_lena_gavelin

Kontakta mig:
lena@run4heart.se
Mobil: 070-6678783

Veckans pass

Tipsar här varje vecka om inspirerande och utvecklande träningspass för Trailrunning Sweden. 

På gång:

Vill du få hjälp med ditt träningsupplägg. Få feedback på den träning du genomfört. Hjälp att nå ditt mål.
Läs mer här
 

Bemer partner:

Ta del av run4heart nyhetsbrev

lite tankar från mig:

2013

Efter några dagar i Örebro, är vi nu åter i Ås. Äntligen lite snö och idag har jag faktiskt fått åka 18 km skidor, härligt!! Dock fick vi åka ca 5 mil i bil, innan vi hittade snön i Landön, mycket snö dessutom. Så efter tre(ofrivilliga) vilodagar kändes det extra skönt att få känna pulsen gå upp några extra slag igen. Efter mina isiga äventyr under juldagarna har mitt knä sagt ifrån och även gjort mig påmind om att jag slarvat med styrketräningen de senaste veckorna... aja, baja... Får ta tag i det 2014 igen!

Nu är jag i alla fall redo att fira nyår med goda vänner, skåla in det nya året och blicka fram mot ett spänannde 2014. Under 2014 kommer jag jobba än mer i mitt företag och det första stora löparäventyret kommer i slutet av april, anmäl dig senast 24.00 idag och du är säker på att komma med till ett rabatterat pris.

Du, sista möjligheten att anmäla sig med rabatt till löparesan 19-27.e april 2014. Anmäl med namn och kontaktuppgifter till info@lenagavelin.se

Ha en trevlig kväll och start på det nya året!

Gott Nytt År från oss! (bilden tagen 2013)
Gott Nytt År från oss! (bilden tagen 2013)
Läs hela inlägget »

Nu är jag hemma i Mellansel, där jag växte upp med mina föräldrar och två systrar. Hemma är väl alltid hemma fastän man nu har ett nytt eget hem. I alla fall skönt att vara här, bli lite bortskämd, träffa mor & far, systrar med familjer och bara vara ett slag.

Lite vitt ligger det på backen, men för lite för skidåkning annars brukar det vara något jag alltid gör under julen, nu blir det något löppass istället och det viktigaste är dock att få vara "hemma" umgås, äta god mat och bara vara med familj och släkt. Kanske kommer även tomten imorgon, vi får väl se...

Jag önskar er alla en riktigt God Jul!

Nu ska jag klä julgranen och sedan ha lite uppesittarmys med nygriljerad skinka, glögg och pepparkakor.

P.S Ni har väl sett att vi förlängt julrabatten till trailcamp i Spanien fram till nyår!!

Läs hela inlägget »



Vill du fira nyår med snö, skidor och mysigt boende i fjällmiljö. Då kan du hyra vår lägenhet i Vålådalen, den är ledig från lördag den 28/12 till torsdag 2/1.

Maila mig:
info@lenagavelin.se
eller ring:
Micke 070-9245078

Mer information och några bilder på:
fritiden.se

Läs hela inlägget »

Det är resultatet av gårdagens skidåkning. Underbart att få en helg med snö och skidor. Det verkar inte bli så mycket mer av det fram till och under julen. Så en helg i Vålådalen med fina skidspår och snö var välbehövligt, jag längar redan till mer...  Tyvärr säger rykten att det inte finns någon snö varken i Ö-vik eller Örebro där vi ska fira juldagarna. Än är det ju en vecka kvar, men det ser inte så lovande ut med vit jul, då det även här i Ås är töväder just nu och det lilla vita vi har här försvinner sakta bort. Så det blir att dra fram löpskorna igen, men även det blir lidande då vädret ger mest is och tö.

Skidor är dessutom en bra grundträning för löparen, det blir ett avbrott från vanliga löpträningen, skonsamt, bra konditionsträning och roligt!

Förresten, imorgon en vecka kvar till julafton, du anmäler dig väl snart
Trailcamp Alquezar Julrabatt fram till julafton.

Trailcamp i Spanien 19-27 april 2014. Hänger du oxå med!?

Läs hela inlägget »

Igår när jag slutat jobbet åkte vi till Vålådalen, vi kände nog båda att vi längat dit ett tag, det var tre månader sedan sist, då hade jag löparläger där. Nu längtade vi efter snö (som det inte finns så mycket av här i Östersund).

Dessvärre vill min förkylning aldrig riktigt ge sig och efter att i fredags äntligen fått till ett "riktigt" träningspass med löpning 13 km och styrka(det första på tre veckor), så var jag tillbaka med huvud - och öronvärk. Så trots de otroligt härliga skidspåren, massor med snö och perfekta förhållanden så fick jag ta det lugnt på skidorna, kom i alla fall ut på 13 km  på förmiddagen i lugn takt och mycket kläder, kan säga att det gav mersmak, men efter lite övervägande så tog jag ett klokt beslut att inte åka mer idag, jag börjar närma mig 40 och lite kanske man har lärt sig efter drygt 30 års träning...

Men dock, ett härligt sätt att avsluta helgen och skönt att fira 2.a advent med massor av snö utanför fönstret, dessutom fick jag lite extra tid att byta gardiner och adventspynta, så riktigt adventsmys i stugan.

Nu vill jag bli helt frisk! Nästa helg är vi tillbaka i Vålådalen, och då ska jag åka skidor!!

// Lena

Vi hittade snön i Vålådalen. Härlig 2.a advent.

Läs hela inlägget »

Tänk vad lycklig man kan bli av lite fisk luft. Det är inga träningsmängder att tala om, men ack så skönt att ändå komma ut. Igår sprang jag från jobbet, i morse sprang jag till jobbmöte. Tidseffektivt att springa som transport, det har jag börjat lära mig alltmer, att nyttja tiden mellan olika jobbuppdrag och att packa löparryggsäcken och sedan ta sig med löpskorna till eller från sta´n det underlättar viss logistik och tar bort onödig restid.

Förkylningen är av det segaste laget och ljuger om jag skulle säga att jag är 100% frisk, fortfarande "täppt" i öronen, men eftersom det känns som det är på bättringsvägen och min läkare inte hittat något så har jag ändå vågat mig ut på ett par löpturer.

Väglaget är dock bland det sämsta just nu med växlande is och asfalt, bättre när vi har riktig vinter med packad snö, då är det riktigt bra löpunderlag. I dagsläget kanske det är bra att det inte är bättre förutsättningar, för min del, så att jag ändå tar det lite lugnt :-). Men, på med broddar eller dubbade skor så går det även att springa på is.

Till sist nu har vi släppt anmälan till lägren i Ramundberget, så nu är det bara att anmäla till:

Löparläger 31 juli - 3 augusti 2014

Fjällöpning 14 - 17 augusti 2014

Häng med Ramundbergets löparläger sommaren 2014!

// Lena

Läs hela inlägget »

I alla fall till en början... Jag ska försöka förklara. Jag har nu varit krasslig sedan 16 november, har tappat räkningen på antal dagar men det är ganska många utan träning... Till en början blir jag väldigt frustrerad, när jag är van att träna nästan varje dag och alltid försöka planera in någon timme för träning här och där, så blir det något som verkligen fattas. Så går några dagar och man liksom vänjer sig, visst kommer frustrationen och ångesten med jämna mellanrum, men den blir på något sätt mer hanterbart för varje dag. Nu är det dock nog!!, ett besök till farbror doktorn imorgon och jag hoppas få någon vägledning när jag kan få komma ut och höja pulsen, svettas, flåsa och bli trött, för visst är det rätt härligt när man kan.

Nu får jag trösta mig med försenat första advent fika saffransbröd är bland det absolut bästa som finns.
God kväll!   // Lena

Läs hela inlägget »

Grattis pappa på namnsdagen, en månad kvar till julafton. Lite panik över allt jag ville hinna med innan dess, när jag idag inser att det är bara en månad kvar! Renovering, företaget, adventsmys m.m. åsså var det julklapparna...

Nu har vi i alla fall fått ihop en inbjudan till löparresan med mig till Spanien, anmäl dig innan julafton och du har 695 kr i rabatt, så anmäl nu och du har en perfekt julklapp till dig själv(eller någon annan). Du har under lägret även möjlighet att boka in en tid tillsammns med mig där vi går igenom träningsupplägg eller något annat kring din träning som du vill ha hjälp med.  

För min del har träning i stort sett varit obefintlig denna vecka, med undantag från en premiär på längdskidor igår(lördag). Så nu återstår att se om denna lilla skidtur ska förstöra ännu en vecka... Men blir man inbjuden att träna tillsammns med Vasaloppsvinnare och få lite tips vad gäller skidtekniken, så kunde jag inte låta bli att vara med när Storhogna bjöd på en Vasaloppsläger dag.

En månad kvar tills han dyker upp igen.
En månad kvar tills han dyker upp igen.
Läs hela inlägget »

Använd dubbade löparskor eller broddar(om det är halt) och glöm inte reflexer! Vi är i början av den säsong som innebär snö och risk för halka för den som vill träna utomhus, och för att göra det bästa av vinterlöpningen tar vi hjälp av träningscoachen Lena Gavelin.

Lena Gavelin delar med sig av sin erfarenhet efter många år som elitlöpare för att visa på möjligheterna till löpträning vintertid. – Det går och det kan vara riktigt skönt! Det är ju alltid härligt att vara ute och springa :-)

Läs hela inlägget »

Du kan vara en av de första som kan anmäla dig till en fantastisk upplevelseresa med löpning i spanska pyreneérna. I resans pris ingår allt från att du lyfter från Arlanda lördag den 19.e april tills du landar igen på Arlanda åtta dagar senare.

Du får transfer från flygplatsen i Barcelona till den underbara bergsbyn Alquezar, den kan inte beskrivas, måste upplevas!! Där bor vi på en av byns fina hotell, under veckan ingår helpension, middagarna äter vi dels på hotellet samt ute på byn. Vi springer i fantastiska miljöer direkt från hotellet eller med transport med minibussar till omgivningar i närheten. Vi besöker vingård, springer med lokala bergslöpare, avnjuter god mat efter en hel dag i bergen m.m. m.m.. Resans pris är 13 900 kr, men fram till jul har vi en "boka tidigt rabatt" med 695 kr. Vi tar emot max 14 deltagare, så anmäl dig nu till:
info@lenagavelin.se

Missa inte denna chans till en unik löpupplevelse!

Mer information: Pampas Travel

Läs hela inlägget »

Denna vecka hade jag sista tillfället med mina underbara grupper i Landstinget Östersund. Ännu en säsong med tjejer och killar som lyft sig ett extra steg genom att vara med och träna i en grupp, så kul att se dem! Annars har det varit  jobb med att planera inför nästa säsong våren 2014! En av de stora händelserna blir lägret i Spanien som nu är bokat till den 19-27 april. En upplevelseresa med löpning där vi varvar fantastisk bergslöpning med god mat, lokalt vin, en av de mysigaste bergsbyar full med bergslöpning i själen. Mer info kommer de närmaste dagarna, men jag lovar alla de som följer med mig, en oförglömlig reseupplevelse!

Slutet av veckan toppade jag med guldgalan, mer kontakter och nätverksbyggande men framförallt en härlig kväll med hyllning till Jämtlands alla entreprenörer.

Vi hörs till veckan, då släpper jag inbjudan till trailcamp Alquezar 2014, håll ögonen öppna ;-).

// Lena

Läs hela inlägget »

Ett ställe att längta till?

Alquézar i spanska bergen

Hösten har varit underbar och vi längtar efter vinter, snö och skidåkning. Även om vi har fantastiska årstider så kan man längta bort ibland, till en annan plats, en ny upplevelse annat klimat och andra träningsförhållanden. Våren 2014 kommer det vara möjligt att följa med mig till en fantastisk by i Spanien, Alquezar. Jag har varit där ett par tillfällen tidigare och jag fastnade direkt för denna fantastiska bergsby i foten av Pyrenéerna. Nu anordnar jag tillsammans med Pampas travel en träningsresa under påsken. Det blir en träningsresa som man kan längta till och drömma om. Vi kommer att springa i fantastisk miljö, uppleva bergslöpning där den är som allra bäst samtidigt som vi upplever en del av spanska Somantano, äter god spansk mat tillagad av spanjorer, följer med några bergsguider på löpvägar där de sprungit under massor av löpturer, besöker en av dalens många vinodlingar m.m. m.m.. Vill du längta bort någon gång under vintern så boka in dig på denna resa så har du något att se fram emot under vinterns mörka dagar och när vi svär över kalla löpturer på isiga vägar, då kan du längta bort till en vecka i Spanien. Håll utkik när vi släpper anmälan. Så länge kan du se några av bilderna vi tog vid årets testresa i mars.

Trevlig helg!
//Lena

Läs hela inlägget »
När första snön visar sig kommer längtan att snart få plocka  fram skidorna.... När första snön visar sig kommer längtan att snart få plocka fram skidorna....


Första snön ligger här i Jämtland och jag börjar känna det här suget efter vinter och skidåkning. Som löpare kanske man blir lite stressad av att vintern, snö, is och kyla ligger på lur. Men visst är vi ändå lyckligt lottade som har alla årstider.

Under tiden jag satsade på löpning och ofta tränade 10 pass i veckan, så fick jag ofta frågan hur det gick att vara löpare och bo i norr, jag svarade alltid att det går alldeles utmärkt och att jag gillar vintrarna här mer än de (i.o.f.s få) erfarenheterna jag har av vinterväglag i de södrare delarna av landet.

Läs hela inlägget »

Avslutade veckan med två dagars konferens som upptakt inför VårRuset 2013. Tack Angelica för bra sällskap! och Marathongruppen för bra kursdagar. Nu har jag även lärt mig hur det känns att skena med en go-cart ner i gyttjan...

Jag fortsatte helgen med besök i Stockholm.
Tack bästa Sara för sängplatsen, en trevlig kväll i storsta´n och en fantastisk lunch på lördag.
Tack Eric Forsner, Miranda Kvist och Erik Ahlström för en härlig morgontur i Hellas skogen, efterföljande morgonfika med Latte och macka.
En bra start på dagen. Morgonlöpning i Hellasskogen i fantastiskt  höstväder, det finns stigar, skog och vacker natur även i Stockholm... !! Tack Eric, Erik och Miranda för att ni tog mig ut denna morgon.

Till sist, tack Raul för ett bra möte och spännande planer för 2014.

Helgen avslutades med bästa höstväder på hemmaplan. Förmiddagstur i löpskorna, kaffe på uteplatsen i varm höstsol och ett steg till på nya köket.

// Lena

Läs hela inlägget »

Mycket jobb nu. Intersport ibland, i övrigt har arbetet med VårRuset satt igång, planerar för aktiviteter i mitt företag och utveckling av min profil m.m.. mycket spännande som jag har i huvudet och måste på något sätt komma ut... Mitt i allt detta är det fantastiskt att komma ut i höstluften. Den här årstiden är bland de bästa för att springa i skogen, luften, färgerna, lugnet. Så ibland tar jag mig tiden att ge mig ut i skogen, helst på stigar och leder och springa precis som andan faller på.

Ett tips nu när många har avslutat sin tävlingssäsong. En viloperiod både för ben och huvud, ett sätt till aktiv vila är att ta ett "tar det som det kommer" pass, ute i skogen, stilla löpbegäret samtidigt som du är "här och nu" utan fokus utan plan, bara springa, njuta och ladda energi.

I e.m. ska jag däremot ut och träna med en av mina adepter 1 000 m intervaller står på schemat, fokus och fart. Fortfarande är det många som har några tävlingsmål kvar den här säsongen och då kanske det krävs några fokus och fartpass :-), innan säsongsvilan.

// Lena

 

Läs hela inlägget »

Tack vare dina råd och inspiration lyckades jag slå mitt personbästa med 6 minuter. Känns fantastiskt bra! Dra på i backarna, ta det lungt vid vätskekontrollerna och tillåta sig att gå i uppförsbackarna gjorde att det var en fröjd att springa tre mil. - från en nöjd löpare från helgens Lidingölopp.

Jag stod inte själv på startlinjen på årets Lidingölopp. Idag är jag däremot oerhört stolt över att få hjälpa andra att nå sina mål på bl.a. Lidingöloppet och när jag efter helgen får dessa rader på min mail, känner jag mig extra glad, även om jag inte själv genomförde 30 tuffa km på Lidingö i lördags.

Det var några år sedan jag nu stod på startlinjen för Lidingöloppet 30 km. Men jag har fortfarande ett speciellt förhållande till Lidingöloppet, ett av mina favoritlopp under min aktiva karriär. För mig är "riktiga" Lidingöloppet 30 km. Just för att den distansen och den terrängen finns bara på Lidingöloppet. Jag vann damernas 30 K 2002,2004,2005 och 2006, var tvåa 2008 och hade som sämsta tid 2:00:00, min bästa tid 1:53:13 står sig fortfarande som damrekord på distansen. Att jag dessutom sprungit fem Lidingö 15km  och två 10 km i K22 och dessförinnan ytterligare ett antal 10 km i juniorklass, så förstår ni att jag har ett speciellt hjärta för det loppet. Jag har dessutom sprungit Lidingöloppet Kina.

Seger i Lidingöloppet 30 K 2006
Seger i Lidingöloppet 30 K 2006

Idag har jag inte samma längtan att tävla och har inte hittat tillbaka till att springa bara för upplevelsen, jag vet mycket väl att jag inte kan göra de tider jag en gång presterat, men kanske jag kommer tillbaka om några år och spränger den där 2 timmars gränsen.

Bra jobbat alla löpare som genomförde årets Lidingölopp, kanske ses vi därute om några år... Men till dess glädjs jag lite extra till de jag lyckats stötta på vägen motnågot extra.

// Lena

Läs hela inlägget »

När jag var ute på min lilla fjällöpning mellan Ramundberget och Vålådalen fick jag den frågan ett par gånger. Vilket fick mig att reflektera lite extra inför frågeställningen. När någon vandrar med tung ryggsäck och kraftiga kängor mellan stugorna, tror jag inte det är någon som frågar vad de tränar inför, kanske snarare i sådana fall, om de tränat för att kunna genomföra det.

När jag satsade på att hela tiden göra bättre tider, kvalificera till mästerskap, så var löpningen/träningen inriktad just på det att springa fortare, ta nya personbästa, vinna tävlingar o.s.v..

Just nu kanske det är så att jag tränar just för den glädjen jag finner i att springa och för att just klara av den här typen av turer. För mig är att springa i fjällen en upplevelse, frihet och härlig tur just där och då. När jag springer i fjällen tänker jag inte träning på det sättet som jag kanske gör när jag springer på landsväg, bana eller liknande, jag tänker inte km tider, eller tid överhuvudtaget. Jag stannar vid en bäck och dricker, vid en utsikt och bara njuter, stannar för att fylla på med lite energi av t.ex. choklad, smörgås eller något annat.

Kanske är det just därför jag tränar idag, för att jag tycker det är en glädje att kunna springa, en frihet att kunna ge sig ut på fjällen och ta sig flera mil utan tanke på tid och rum.

Glädje och frihet i fjällen.
Så till er som ännu inte testat att springa i fjällen eller skogen i höst, det är inte försent det är fortfarande väldigt fint både i fjällen och ute i skogen. Ta en tur till någon fjällstuga, fika, njuta och uppleva. Det är kanske då du tackar dig själv att du lagt ner den träning du gjort, som gör att du faktiskt klarar av att ta dig fram med löpskorna ett par mil och glömma tider och hastighet. Och faktiskt jag tycker nog att det är mycket lättare att ta sig fram med lätta löpskor, lätt ryggsäck och tunnare löpkläder, istället för tunga kängor och 15-20 kg ryggsäck…

Det blir ingen mer fjällöpning för mig den närmaste tiden, jag blir nog kvar med jobb och köksrenovering under resten av hösten, men då tar jag istället någon tur i skogen, där jag kan uppleva natur och skiftningar, glömma tider och prestation...

// Lena

Läs hela inlägget »

yrke: IdrottspedagogInspiratör & löptränare

Idrottspedagogik m idrottsmedicin
Idrottspsykologi Friidrottsförbundets löptränarutbildning
Flera års erfarenhet av läger och löpkurser.
Löpteknik, utvecklas som löpare.
Träningsglädje!

min
löparkarriär:

10 år i friidrottslandslaget 2001–2010.
VM Paris 2003,
EM Göteborg 2006,
EM Barcelona 2010.
8 landskamper.

minnesvärda segrar:

Stockholm Marathon 2002, Göteborgsvarvet 2002, Finnkampen 2002 och 2004, Tjejmilen 2001 och 2004, Monaco Marathon 2006 , Lidingöloppet 2002 samt 2004–2006, Swiss Alpine Bergsmarathon 78 km 2009

Andra segrar
(efter min "karriär")

Axa Fjällmaraton 2013
Höga Kusten Trail 43 K 2015 
UTGS 50 K 2015
Vemdalen Fjällmaraton 2016 & 2017
Största segern är att kunna springa!

personliga
rekord:

5 000 m - 16.32 (bana)
10 000 m - 34.04
(Tjejmilen 33.35)
Halvmaraton - 1.13.03
Marathon - 2.30.39(svenskt rekord 2003-2007)
Lidingöloppet 30 K - 1.53.13

Lägenhet i
Vålådalen uthyres









Intresserad att hyra vår lägenhet i Vålådalen,
när vi inte är där och tränar?
4 bäddar med plats för extrasäng. Läs mer
Hyr ut via airbnb eller ring:
 Micke 070-924 50 78

Bloggarkiv

Run4heart med Lena Gavelin
Träning, läger, resor och andra aktiviteter inom löpning.