logo_lena_gavelin

Träningsupplägg

I förra inlägget var jag inne på nyårslöften och många har säkert startat upp det nya året med nya träningsmål. Här kommer lite tips på vägen, hur du kan lägga upp din träning för att få den att bli kontinuerlig, varierad och att du känner att du når förbättringar.

När jag lägger upp träningsprogram för löpare utgår jag mestadels från tre pass i veckan, med dessa tre pass får du en bra bas att stå på och tränar du mer än dessa pass i veckan så utökar vi med andra kompletterande pass mellan dessa "baspass"
1. Löpstyrka. Passet består av valfri uppvärmning, styrkeövningar samt stretch. I detta pass ska fokus vara att träna upp muskler som är viktiga för din löpning. Övningarna ska vara så att det är möjligt att utföra hemma med några enkla hjälpmedel. För egen del tycker jag dock att det är bäst att köra mitt styrkepass på en träningsanläggning, där har jag lättare att fokusera samt att de har all utrustning vilket gör att jag även kan variera övningarna lite mer.
2. "Fartpass". Ett pass där pulsen under perioder får jobba hårdare. Dessa pass kan bestå av fartlek, olika typer av intervaller slät mark, backe, korta, långa...
3. Distanspass. Under detta pass ska fokus ligga mer på tiden på passet. Distanspass med en relativt jämn låg puls. Jag kan även kalla det långpass och kan variera väldigt mycket i tid beroende på vilken nivå utövaren befinner sig på.

Här har du tre pass som kan vara grunden i ditt träningsupplägg, oberoende vilken nivå du befinner dig på. Jag kommer under de närmaste veckorna gå mer in på varje pass, hur det kan läggas upp, tips på genomförande syfte o.s.v. Så häng med!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Gustav » Nya mål:  ”Kloka ord. Allt är inte givet och självklart, allt blir inte som man tänkt sig. ..”

  • Roger Jern » Coaching Online:  ”Hej Lena ! Önskar hjälp med ett träningsprogram. ”

  • Jenny Wikner » Morgonträning för piggare dag:  ”Tack för en bra föreläsning Lena! Ser fram emot din kurs senare i vår =) ”

  • Marie » Morgonträning för piggare dag:  ”Tack för en härlig start på morgonen och bra föreläsning! :)”

  • Julia » Morgonträning för piggare dag:  ”Tack för en trevlig morgon Lena! Nu har jag anmält mig till en av löpargrupperna..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-