logo_lena_gavelin

Om en vecka är jag/vi tillbaka

UTGS 2015, kom i mål på 5 tim. och 19 min. UTGS 2015, kom i mål på 5 tim. och 19 min.

Det är nu bara en vecka kvar tills jag tillsammans med en grupp förväntansfulla löpare finns i alquèzar för UTGS. De flesta av oss tänkte ta oss an 52 km banan, 2 st ska ta den stora utmaningen med 102 km. Förra året tog det mig 5 timmar och 19 min. då var banan 50 km och ca 2500 h.m. nu är den lite ändrad så i år blir det +2 km och + 500 h.m., känns lite pirrigt, för tyvärr har väl kanske inte träningen varit helt optimal för en sådan utmaning, men... med nummerlappen på..

Hur ska man då tänka en vecka innan en utmaning som det innebär att springa bergsultra, då det oavsett 52 eller 102 km, handlar om en rejäl uttömning av kroppen och många timmars ansträngning. För det första 1. VÅGA VILA!, något jag själv kan ha svårt för, man vill ju så gärna känna på kroppen. Kanske man känner att man inte riktigt gjort den träning man skulle och vill försöka kompensera med några mil till på kontot, eller man vet att man har tränat bra och är rädd att tappa inför loppet. Det enda du egentligen kan göra är att förstöra. Det är bättre att vila någon dag extra än att komma tilll loppet sliten, den träning du gör nu kan inte förbättra nämnvärt, däremot kan den försämra. 2. Se till att få några extra timmar på sömnkontot. Att vila är inte bara att vila från träning, det innebär även att låta kroppen få optimal återhämtning, sömn är en viktig faktor. De sista två nätterna kan vara svårt att sova ordentligt, speciellt om man kommer till en ny plats, om man dessutom måste kliva upp väldigt tidigt på tävlingsdagen, så blir det ofta inte mång atimmar sömn. Se till att ha sovit bra nätterna innan, den sista natten har eg. inte så stor betydelse. 3. Ät bra mat. Ibland är det svårt att motivera sig att äta ordentligt när man inte tränar i den mängd man är van vid, men det är nu du har chansen att fyll apå förråden extra inför loppet. Även här är det viktigt att inte vänt atill sista dagen, utan se till att äta bra mat dagarna innan loppet. 4. Fyll på med salter och mineraler. Det ser ut att kunna bli ganska varmt för oss nästa lördag, då är det även viktigt att fyll apå med vätsk aoch inte bara vatten, se även till att få med salter och mineraler som försvinner när du gör av med mycket vätska under ett lopp. 5. Se till att du har koll på utrustningen inann du åker. Det gäller inte bara de skor och kläder du har tänkt använda under loppet, i så här långa lopp finns även en utrustningslista över saker du ska bära med dig, se till att du har koll på detta innan, så att det inte blir en stress kvällen innan.. Til sist NJUT av loppet!! Det är det här du vill och nu står du där på startlinjen och har det du längtat till framför dig, så njut av att vara där! Du kan bara göra ditt bästa och det är bra nog!! Har inte förberedelserna varit optimala, så kanske du bara får ta det lite lugnare, var arealistisk över dina förväntningar på dagen och se till att ha roligt! Titta på omgivningen, säg något ord till funktionärer eller/och medtävlare, stanna till vid kontrollerna och se till att få i dig energi, tänk inte hela loppet på en gång, låt varje kontroll bli ett nytt mål. Njut av 

Banprofil 52 km, 3000 höjdmeter, lite pirrigt innan start. Alquézar!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Gustav » Nya mål:  ”Kloka ord. Allt är inte givet och självklart, allt blir inte som man tänkt sig. ..”

  • Roger Jern » Coaching Online:  ”Hej Lena ! Önskar hjälp med ett träningsprogram. ”

  • Jenny Wikner » Morgonträning för piggare dag:  ”Tack för en bra föreläsning Lena! Ser fram emot din kurs senare i vår =) ”

  • Marie » Morgonträning för piggare dag:  ”Tack för en härlig start på morgonen och bra föreläsning! :)”

  • Julia » Morgonträning för piggare dag:  ”Tack för en trevlig morgon Lena! Nu har jag anmält mig till en av löpargrupperna..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-