logo_lena_gavelin

Kan du äta så`nt där??

Semlor på fettisdag. Semlor på fettisdag.

Ja, tänk för att det är precis vad jag kan!
Igår var det fettisdag, säkert fler än mig som åt någon semla med god aptit.
   Jag har ofta fått ovanstående fråga, kanske lite mer sällan nu, men än mer när jag var elitaktiv inom först längdskidåkning som ungdom och junior och sedan långdistanslöpning. 
    Under en period trodde jag själv på det, att jag måste vara "nyttig" och inte äta några dåliga kalorier som godis, bulle och/eller kakor till fikat, efterrätter o.s.v. o.s.v. Under den perioden, gick jag ner mycket i vikt, alldeles för mycket för att vara bra för mig. Jag åt vanlig mat, men inte tillräckligt för min kropp och min träning. Det här var när jag tränade längdskidor som junior, men ändå en tid som sedan förföljt mig under många år. Jag lyckades vända på mina tankar och jag har lärt mig mycket av den här tiden. Erfarenheter som jag idag försöker ta med mig till andra tjejer(och killar) som tränar. Det har lärt mig, att som idrottare med hög träningsmängd kan jag faktiskt äta även det där "onyttiga", min kropp kan t.o.m. behöva det i vissa lägen. Jag kan även lägga på mycket mer på tallriken än många andra, äta på kvällarna och ta den där stora glassen(jag älskar glass ;-) , eller extra fikat!) Så, är det någon som kan, så är det faktiskt vi som tränar!

Jag blir både arg, ledsen och besviken, när jag hör andra kommentera hur idrottare ser ut, eller vad de äter, eller "hur kan hon äta det där"... Någon du kommenterar kan ta åt sig så mycket mer än vad du tror! Jag vet hur det är att ständigt känna dåligt samvete, att gå ner för mycket i vikt, för att man tror att man äter nyttigt och anpassar sig efter vad man tror andra tycker, inte ta för mycket på tallriken, inget fredagsfika eller onyttiga bullar och kakor, inget godis eller läsk.... Jag vet också hur svårt det kan vara att sedan komma ur denna negativa cirkel. Idag kan jag stolt säga: Ja, tänk att jag kan det, för jag tränar... 
   Så, var stolt för den du är!  och vi som tränar kan ju faktiskt lägga på extra på tallriken och fr.a ta någon extra semla även efter fettisdag, kanske det blir en ikväll också ;-)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Gustav » Nya mål:  ”Kloka ord. Allt är inte givet och självklart, allt blir inte som man tänkt sig. ..”

  • Roger Jern » Coaching Online:  ”Hej Lena ! Önskar hjälp med ett träningsprogram. ”

  • Jenny Wikner » Morgonträning för piggare dag:  ”Tack för en bra föreläsning Lena! Ser fram emot din kurs senare i vår =) ”

  • Marie » Morgonträning för piggare dag:  ”Tack för en härlig start på morgonen och bra föreläsning! :)”

  • Julia » Morgonträning för piggare dag:  ”Tack för en trevlig morgon Lena! Nu har jag anmält mig till en av löpargrupperna..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-